Με αρκετά μέτωπα να παραμένουν ανοιχτά ξεκίνησε χθες ο νέος γύρος επαφών της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Η ένταξη άλλων οκτώ ΔΕΚΟ στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και η στελέχωση της Εταιρίας Συμμετοχών που έχει συσταθεί για να εποπτεύει τη ΔΕΚΟ, είναι δυο σημεία "αγκάθια" στις διαπραγματεύσεις.

Όπως ανέφεραν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, τα κλιμάκια των εκπροσώπων των θεσμών, στα οποία σήμερα εντάχθηκε και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου, θα παραμείνουν στην Αθήνα έως την προσεχή Παρασκευή.

Στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου τέθηκαν επί τάπητος η εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων και οι ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Στο θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού έως τώρα οι εκπρόσωποι των θεσμών διατύπωναν αντιρρήσεις. Ωστόσο αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών για το ζήτημα αυτό, που κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για την αγορά και τα δύο νομοσχέδια θα κατατεθούν στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές θα προβλέπει την επέκταση μέσω κινήτρων των πληρωμών με POS σε όλη την αγορά ενώ για τον ακατάσχετο λογαριασμό το υπουργείο Οικονομικών προτείνει την δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού για κάθε επαγγελματία διαμέσου του οποίου θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες αλλά και οι πληρωμές των τρεχουσών οφειλών του προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη συνάντηση με τον Γιώργο Σταθάκη βρέθηκαν και τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.  Όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, στο τραπέζι τέθηκε το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού για τη ρύθμιση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων στο πλαίσιο της τροποποίησης του "νόμου Δένδια". Ο νόμος αυτός αφορούσε τις ρυθμίσεις οφειλών των επιχειρήσεων, συγκεκριμένου τζίρου, σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε ότι η τροποποίηση θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τζίρου και μεγέθους, ενώ δεν διευκρίνισε αν η αναμόρφωση θα αφορά και "κούρεμα" στο κεφάλαιο του δανείου εκτός από τις προσαυξήσεις και τους τόκους.

Ο Γιώργος Σταθάκης μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ παραδέχθηκε ότι το υπερταμείο είναι το μεγάλο αγκάθι στα 15 προαπαιτούμενα που συνδέονται με τα 2,8 δισ. ευρώ και ανέφερε ότι επίμαχο θέμα είναι η διοίκηση του υπερταμείου ενώ πρόσθεσε δε πως δεν έχει στην ατζέντα του θέμα για τις ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών. Εκτίμησε πάντως πως η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί τέλος Σεπτεμβρίου και πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ.ευρώ της υποδόσης. 

Ως στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο φθινόπωρο θέτει άλλωστε και ο επίτροπος της Κομισιόν για θέματα Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί. 

Τετ α τ τετ με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε και ο υπουργός Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης με θέμα την ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ και γενικότερα την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με αρμόδιο παράγοντα του υπουργείου, από την πλευρά των θεσμών εκφράστηκε η βούληση να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση, στο πλαίσιο του διαγωνισμού που έχει κατακυρωθεί από τον Δεκέμβριο του 2013 στην αζέρικη εταιρεία SOCAR. Από την πλευρά του υπουργείου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν αλλάζει η ρύθμιση που αφορά τη μείωση των τελών διέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με υπέρογκες αυξήσεις οι καταναλωτές φυσικού αερίου, δεν συζητείται, επίσης, μείωση του τιμήματος, όπως και ο περιορισμός της μετοχικής συμμετοχής της SOCAR στο 49%, σύμφωνα με τις επιταγές της Κομισιόν.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθεί σε διαβούλευση η πρόταση της ΡΑΕ για τον τρόπο καθορισμού των τελών διέλευσης, η οποία προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σύντομα, προκειμένου ο σχετικός κανονισμός να τεθεί άμεσα σε ισχύ. Επί τη βάσει αυτής της απόφασης θα επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη SOCAR. Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, πάντως, ότι σε περίπτωση που ακυρωθεί ο διαγωνισμός, το Δημόσιο θα εγείρει νομικά απαιτήσεις από την αζέρικη εταιρεία.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε επισκόπηση των λοιπών προαπαιτούμενων για τον τομέα της ενέργειας, χωρίς να προκύπτει διαφωνία ή εμπλοκή σε κάποιο από αυτά. Ωστόσο, οι εταίροι ζήτησαν διευκρινίσεις, οι οποίες θα δοθούν σε επόμενη συνάντηση μέσα στην εβδομάδα.

O Πάνος Σκουρλέτης δήλωσε επίσης ότι ο κατάλογος των οκτώ ΔΕΚΟ δεν αλλάζει αλλά πρόσθεσε ότι «μπορεί όμως, να αυξηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

Στόχος όμως είναι το 51% στις λεγόμενες ενεργειακές ΔΕΚΟ να παραμείνει στο Δημόσιο, είπε ο κ. Σκουρλέτης προσθέτοντας ότι τα υπουργεία κρατάνε τα ζητήματα στρατηγικής και πολιτικής.

Επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών είχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος έστειλε αφενός μήνυμα στους δανειστές για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και αφετέρου στην κυβέρνηση για ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων. Πάντως μετά τη συνάντηση, ανώτερος αξιωματούχος της ΤτΕ εξέφρασε αισιόδοξες εκτιμήσεις σε σχέση με τους δημοσιονομικούς στόχους. Ειδικότερα ότι θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,8% του ΑΕΠ (έναντι μνημονιακού στόχου 0,5% του ΑΕΠ) το 2016, ενώ η ύφεση θα περιοριστεί στο 0,3%.

Όπως αποκάλυψε η ίδια πηγή ο Γ. Στουρνάρας επανέλαβε στους θεσμούς τη θέση της ΤτΕ για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, πρόταση η οποία φαίνεται αποδεκτή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της συνάντησης του κ. Στουρνάρα με τα κλιμάκια των θεσμών ήταν τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και η πορεία της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Οι επαφές της Τετάρτης

Αύριο συνεχίζονται οι επαφές της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών για τα προαπαιτούμενα που θα ξεκλειδώσουν τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, με το πρόγραμμα των συναντήσεων να περιλαμβάνει ολόκληρη τη γκάμα των ανοιχτών θεμάτων.

Ειδικότερα:

Από τις 9:00 έως τις 10:00 Αναπτυξιακή Στρατηγική (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης).
Από τις 10:00 έως τις 11:00 Επισκόπηση δημοσίων δαπανών- Κοινωνική πρόνοια (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης- αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου)
Από τις 11:00 έως τις 12:30 Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και φορολογικά θέματα (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης- γγ Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής).
Από τις 12:30 έως τις 13:30 Εργασιακά (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος).
Από τις 14:30 έως τις 15:30 Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης (αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Χριστόφορος Βερναρδάκης- Γιώργος Χουλιαράκης).

Εργασιακά και ασφαλιστικό στη συνάντηση με Κατρούγκαλο

Τα εργασιακά και θέματα του ασφαλιστικού θα τεθούν επί τάπητος στις συναντήσεις του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών που είναι προγραμματισμένες για αύριο και μεθαύριο.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι η συνάντηση της Τετάρτης θα αφορά τα εργασιακά, ενώ την Πέμπτη θα συζητηθούν οι «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης σε σχέση με το ασφαλιστικό. Ο υπουργός Εργασίας διευκρίνισε ότι, ως προς τα εργασιακά, δεν πρόκειται ουσιαστικά για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, γιατί, όπως είπε, αναμένεται ακόμα το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόμων, που έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές ότι θα αποτελέσει το έναυσμα της σχετικής διαδικασίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση της Πέμπτης με τους θεσμούς, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι θα συζητηθούν τρία προαπαιτούμενα, «που έχουν ζητηθεί, για να πάρουμε το υπόλοιπο της δόσης και τα οποία έχουν ήδη συμφωνηθεί». Σημείωσε δε ότι θα γίνει και ένας έλεγχος της εν γένει πορείας της εφαρμογής του ασφαλιστικού.

Επιπλέον, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από ελληνικής πλευράς, θα τεθεί το ζήτημα της ίδρυσης επαγγελματικών Ταμείων, «όπως μας ζητήθηκε από τους φορείς των δικηγόρων, μηχανικών, κτλ