Μεγάλες αλλά όχι αγεφύρωτες είναι οι διαφορές που χωρίζουν το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και το κουαρτέτο των πιστωτών αναφορικά με τον ακατάσχετο λογαριασμό επιχειρήσεων και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων παρελθόντων ετών από φοροφυγάδες.

Οι δύο αυτές εκκρεμότητες καρκινοβατούν εδώ και μήνες με αποτέλεσμα τα σχέδια νόμου να μην έχουν ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.

Οι ενστάσεις των πιστωτών για την οικειοθελή αποκάλυψη, εντοπίζονται κυρίως στο ποσοστό του αναδρομικού φόρου και των προσαυξήσεων που θα κληθούν να καταβάλουν οι φοροφυγάδες ώστε να αποφύγουν ποινικές διώξεις.

Η πλευρά των δανειστών ζητεί ο αναδρομικός φόρος εισοδήματος παρελθόντων ετών μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις να φτάνει το 80%-82% του αρχικού αποκρυβέντος κεφαλαίου (δηλαδή των αδήλωτων εισοδημάτων),εν αντιθέσει με την ελληνική πλευρά που κάνει λόγο για επιβολή του συντελεστή φορολόγησης εισοδήματος ανά έτος απόκρυψης(40%-42%) συν προσαύξηση 10%.

Για τον ακατάσχετο λογαριασμό των επιχειρήσεων στον οποίο θα εισρέουν χρήματα μέσω των POS (ταμειακών μηχανών)η ελληνική πλευρά προτείνει να μην μπορεί το δημόσιο η τρίτος ιδιώτης (π.χ προμηθευτής) να βάλουν χέρι διεκδικώντας ληξιπρόθεσμες οφειλές η κάθε είδους οφειλές σε ποσοστό 60%-70% του λογαριασμού, ο οποίος θα έχει ως κύρια προτεραιότητα την καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζόμενους και την αποπληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων σε προμηθευτές.

Αυτό που προτείνεται από την πλευρά του Υπουργείου Οικονομικών,και φαίνεται πως συμφωνούν εν μέρει και οι πιστωτές,είναι μόνο από το υπόλοιπο 30% του ακατάσχετου λογαριασμού να μπορούν δημόσιο η προμηθευτές να διεκδικούν ληξιπρόθεσμες οφειλές με προσφυγές στα δικαστήρια η με η λήψη αναγκαστικών μέτρων εκτέλεσης.