Να βάλει φρένο στην όποια συζήτηση για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα μετά το 2018 επιχείρησε ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αμέσως μετά τις σχετικές διαρροές από την Τράπεζα της Ελλάδας.

Η όλη κουβέντα ξεκίνησε χθες το απόγευμα όταν στο περιθώριο της συνάντησης που είχε ο Γιάννης Στουρνάρας με τους εκπροσώπους των θεσμών ανώτατη πηγή της ΤτΕ δήλωσε ότι η θέση της για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται αποδεκτή και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. «Είναι μαζί μας 100%», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο μετά ωστόσο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΚΤ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο.

«Δεν είναι σωστό να λέει κανείς ότι η ΕΚΤ υποστηρίζει χαμηλότερο δημοσιονομικό στόχο για την Ελλάδα μετά το 2018» είπε στο Reuters ο ευρωπαίος αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι «πρώτα πρέπει να γίνει συζήτηση μεταξύ των τεσσάρων θεσμών και το Eurogroup εντός του ανακοινωθέντος του Eurorgoup στις 24/5».

«Αυτό που είναι σημαντικό για την ΕΚΤ τώρα είναι η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από το πρόγραμμα», τόνισε ο  αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η χώρα έχει δεσμευτεί για επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και θέλει να το μειώσει σε 2,5% το 2019 και 2% το 2020.