Αναβρασμός κυριαρχεί στον χώρο της ναυτιλιακής βιομηχανίας έπειτα από την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η κορεατικής Hanjin Shipping Co.

Πρόκειται για την έβδομη μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρίας στον κόσμο ενώ την ίδια ώρα κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι εργαζόμενοι της οι οποίοι δηλώνουν ότι πλέον δεν έχουν δουλειά . Παράλληλα στελέχη ναυτιλιακών εταιριών, μιλώντας στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, εκτιμούν πως "η πτώση της Hanjin Shipping μοιάζει με την αντίστοιχη της Lehman Brothers για τις αγορές".

Μεταξύ αυτών που έχουν ναυλώσει πλοία στη Hanjin Shipping, βρίσκονται και ναυτιλιακές εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, με αναφορές να κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο Έλληνες εφοπλιστές που επηρεάζονται άμεσα από την συγκεκριμένη εξέλιξη.

Απόδειξη του χάους που επικρατεί στην κορεατική εταιρία αποτελούν  τα εκατοντάδες ακινητοποιημένα κοντέινερ τα οποία σύμφωνα με  έναν 35χρονο οδηγό.

Αναλυτές τονίζουν πως η κατάρρευση του ναυτιλιακού κολοσσού συνέβη την χειρότερη δυνατή χρονικά στιγμή, αφού ο μήνας Σεπτέμβριος αποτελεί την "αιχμή του δόρατος" των εμπορικών συναλλαγών, αφού οι έμποροι προετοιμάζονται για γιορτές όπως η ημέρα των Ευχαριστιών και τα Χριστούγεννα. Οι υπεύθυνοι του λιμανιού τονίζουν πως οι ιδιοκτήτες προσπαθούν εναγωνίως να βρουν εναλλακτικές επιλογές.

"Το χειρότερο πιθανό σενάριο για την Κορέα, μετά την κατάρρευση της Hanjin είναι τα πλοία να κατευθυνθούν σε άλλα λιμάνια, όπως αυτό του Τόκυο, της Σιγκαπούρης ή της Κίνας", λέει ο Jeon Jun Mo, ερευνητής του Οικονομικού Ινστιτούτου Ερευνών IBK. "Ο πιο σημαντικός λόγος για την δημοφιλία του Busan ήταν το ότι είχε φθηνότερες χρεώσεις υπηρεσιών συγκριτικά με άλλα λιμάνια. Η απουσία της Hanjin θα οφηγήσει σε αύξηση των χρεώσεων υπηρεσιών για τους Κορεάτες εξαγωγείς", συμπληρώνει ο ίδιος.