Οι "ουρές" του Ασφαλιστικού και κυρίως η πρόταση της κυβέρνησης για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ και έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας σε πάνω από 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με χρέη προς τα Ταμεία, θα βρεθούν σήμερα στη δεύτερη συνάντηση των δανειστών με τον υπουργό Εργασίας.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αναμένεται να καταθέσει στους δανειστές την ολοκληρωμένη πρόταση του υπουργείου Εργασίας για το "πάγωμα" των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε αυτοαπασχολούμενους, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν στην ώρα τους τις τρέχουσες εισφορές, με δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην καταρρεύσουν τα έσοδα τωνν Ταμείων.

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρεθούν ακόμα τρεις διατάξεις που αποτελούν προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ και αφορούν την αύξηση εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταλυμάτων σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων καθώς και το νέο τρόπο καθορισμού της έκπτωσης για εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών.

Τέλος στη συνάντηση θα συζητηθεί και η τροπολογία Χουλιαράκη, σύμφωνα με την οποία κάθε δόση αναδρομικών «δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης».

Η διάταξη κρίθηκε ορίζει ότι το ποσό της δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 50 ευρώ, καθώς στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν περιπτώσεις όπου οι μειώσεις σε συνδυασμό με τα αναδρομικά οδηγούν σε πολύ μικρή επικουρική για το επόμενο διάστημα.