«Όσοι πιστεύουν ότι η ανεργία θα συνεχίσει να μειώνεται από μόνη της, και σε αναντιστοιχία με την υφεσιακή πορεία μιας υπερφορολογούμενης ιδιωτικής οικονομίας, θα εκπλαγούν δυσάρεστα» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσης του ΣΕΒ αναφορικά με τα ενδεικτικά ποσά μείωσης της ανεργίας στη χώρα.

Τουρισμός και προσλήψεις στο Δημόσιο είναι οι αιτίες της -συγκυριακής κατά τον ΣΕΒ- μείωσης της ανεργίας, αλλά το μέλλον προοιωνίζεται δύσκολο αν δεν γίνουν επενδύσεις.

Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών τα τουριστικά «κύματα» που σημειώθηκαν στην Ελλάδα δεν δύναται να αυξάνονται συνεχώς με τον ίδιο ρυθμό όπως τα τελευταία χρόνια και οι επισκέπτες να τυγχάνουν ικανοποιητικής εξυπηρέτησης χωρίς επέκταση της προσφοράς υποδομών. Επίσης γίνεται αναφορά και στο Δημόσιο και τον τομέα απασχόλησης επισημαίνοντας δεν μπορεί να αυξηθεί λόγω των περιορισμένων δημοσιονομικών στόχων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΣΕΒ, χωρίς πραγματική αύξηση της απασχόλησης μέσω ιδιωτικών επενδύσεων, και χωρίς μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας των επιχειρήσεων, τα προβλήματα ανεργίας θα ενταθούν, με τους νέους να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τα προσόντα τους και να δημιουργήσουν οικογένειες στον τόπο τους, με την ζημιά για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας να είναι ανυπολόγιστη