Ένα, κατά βάση, πρόβλημα βλέπει η ελληνική πλευρά στην τρέχουσα διαπραγμάτευση: αυτό της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων κεφαλαίων. Εδώ, οι διαφορές παραμένουν  πολύ μεγάλες, ανυπέρβλητες στο βαθμό που τα δύο στρατόπεδα έχουν διαφορετική φιλοσοφία. 

Από τη μια, οι θεσμοί αποκηρύττουν μια ρύθμιση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαριστική για όσους έχουν αποκρύψει εισοδήματα και από την άλλη, άδικη για εκείνους που ήταν ειλικρινείς απέναντι στην εφορία. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση επιδιώκει μια ρύθμιση λειτουργική όσο και ρεαλιστική, όπως υποστηρίζει, που θα δημιουργεί το κίνητρο σε εκείνον που έκρυψε χρήματα, να τα προσκομίσει. 

Σε αριθμούς, το οικονομικό επιτελείο θα καλόβλεπε μια φορολόγηση της τάξης του 40 – 50%, όταν οι προτάσεις των θεσμών φέρνουν τη φορολογία στο 100% (ή και ψηλότερα, σε κάποιες περιπτώσεις, στερώντας έτσι όμως από τους ενδιαφερόμενους το κίνητρο για να προσέλθουν στη διαδικασία). «Αν ψηφιστεί έτσι, θα είναι ένα νόμος που δεν θα εφαρμοστεί. Είναι σαν να μη θέλουν (σ.σ. οι δανειστές) νέα φορολογικά έσοδα…», σημείωναν με σκεπτικισμό στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Κατά πληροφορίες, οι θεσμοί προκρίνουν μια ρύθμιση που ο φόρος για το αδήλωτο εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση την κλίμακα φορολόγησης, όχι οποιαδήποτε ή τη φετινή, αλλά εκείνη που ίσχυε κατά το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα. Ο φόρος αυτός θα προσαυξάνεται σε αντιστοιχία με τα έτη που έχουν περάσει από το έτος απόκρυψης του εισοδήματος καθώς και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο πιθανός φορολογικός έλεγχος του καταθέτη. 

Αντιθέτως, στα υπόλοιπα μέτωπα της διαπραγμάτευσης οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, υποστηρίζει η ίδια κυβερνητική πηγή.