Όχι μόνο ανοιχτό, όπως έγραψε από την πρώτη στιγμή το Newpost αμέσως μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης, αλλά και σε καλό δρόμο φαίνεται να είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών για τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου άκουσαν την πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ από 1/1/2017 κι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού δουν πρώτα εξειδικευμένα στοιχεία και νούμερα, κυρίως για το δημοσιονομικό αποτύπωμα του μέτρου. 

Έδειξαν μάλιστα ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο συνολικής αντιμετώπισης των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες με συσχέτιση σε ένα πακέτο της «νέας αρχής» στον ΟΑΕΕ με την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, ώστε να υπάρξει σφαιρική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Με άλλα λόγια κανείς δεν περίμενε την άμεση συμφωνία των δανειστών στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν ήταν αρνητικοί, αλλά επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν και ζήτησαν εξειδίκευση και συγκεκριμένα νούμερα. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να στείλουν τα στοιχεία τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο το μέτρο να «κλειδώσει» σε τηλεδιάσκεψη που τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα. 

Στην συζήτηση που διήρκεσε περί τις δυο ώρες δεν έλειψαν οι μόνιμες επωδοί των δανειστών – κυρίως από σκληρούς παίκτες όπως το ΔΝΤ – ότι τέτοιες κινήσεις αντιστρατεύονται την κουλτούρα των πληρωμών, δίνουν λάθος... σήμα στην κοινωνία και στους συνεπείς ασφαλισμένους. Η ελληνική πλευρά παρέθεσε στοιχεία, προκειμένου να πείσει πως εντοπίζεται πραγματικά μεγάλη αδυναμία στους οφειλέτες να πληρώσουν, με αποτέλεσμα περί το 40% να έχουν δημιουργήσει χρέη προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Το μέτρο θα τονώσει τα έσοδα των Ταμείων και ιδιαιτέρως του ΟΑΕΕ, επαναλάμβαναν οι έλληνες διαπραγματευτές, εκτιμώντας πως αν οι οφειλέτες ξεκινήσουν να εξυπηρετούν τις τρέχουσες εισφορές, τότε τα έσοδα του ΟΑΕΕ θα αυξηθούν κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ ετησίως (σχεδόν το 40% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης).

Τι προβλέπει η ρύθμιση

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση που κατέθεσε η ελληνική πλευρά με σκοπό την αύξηση της εισπραξιμότητας του συστήματος και ιδιαιτέρως του ΟΑΕΕ προβλέπει ασφαλιστική ενημερότητα από 1/1/2017 και σε οφειλέτες ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ αρκεί να πληρώνουν με συνέπεια τις τρέχουσες εισφορές. 

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα παγώνουν και θα αντιμετωπίζονται σε δεύτερο χρόνο και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα ως το τέλος του έτους, το σχέδιο προβλέπει πως επιλέξιμοι για να ενταχθούν σε αυτή την «νέα ευκαιρία» θα είναι μόνο οι οφειλέτες που δεν ήταν ενήμεροι την ημέρα της εξαγγελίας του μέτρου από τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα στην ΔΕΘ.

 Όσοι εγκαταλείψουν στο εξής τις ρυθμίσεις τους ή σταματήσουν τώρα να πληρώνουν δεν θα μπορούν να ενταχθούν στην ευνοική διάταξη.