«Όχι» σε μία βασική εξαγγελία του πρωθυπουργού, αυτή του ακατάσχετου λογαριασμού, είπαν οι θεσμοί στο τελευταίο σημερινό ραντεβού με το οικονομικό επιτελείο, μέχρι να επιστρέψουν πάλι τον Οκτώβριο. Σε αυτό το ραντεβού έγινε μία επισκόπηση των διαβουλεύσεων που ολοκληρώθηκαν με μερικά «όχι», θέματα ανοιχτά αλλά και συγκλίσεις.

Όπως ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, κατά την οποία συνοψίστηκαν τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των συζητήσεων, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η κατάθεση πολυνομοσχεδίου για όσα ορόσημα - ουρά της πρώτης αξιολόγησης- χρειάζονται νομοθετική ρύθμιση και με όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί.

«Σήμερα είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι ήμουν τη Δευτέρα, καθώς αμβλύνθηκαν αρκετές ανησυχίες και υπάρχει μεγάλη πρόοδος», σχολίασε ο ίδιος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

Τις επόμενες ημέρες και πριν από τη συνεδρίαση του Euro Working Group στις 29 Σεπτεμβρίου θα έχουν «τακτοποιηθεί» τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία έως το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, εκτίμησαν σήμερα πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Στο δια ταύτα οι θεσμοί αναχωρούν με ανοιχτά ζητήματα καθώς εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις.

Ένα απ’ αυτά είναι το θέμα του ακατάσχετου λογαριασμού, που αποτελεί και εξαγγελία του πρωθυπουργού από το βήμα της ΔΕΘ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί εξέφρασαν τη διαφωνία τους επ’ αυτού ενώ σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ενδέχεται η νομοθετική ρύθμιση να συνοδεύεται από μεγαλύτερα κίνητρα, ώστε να αυξηθεί η χρήση «πλαστικού χρήματος» και η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ.

Ένα άλλο θέμα το οποίο επίσης σύμφωνα με πληροφορίες συνάντησε αντιρρήσεις από το κουαρτέτο αφορά σε ψηφισμένο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας και ειδικότερα στο καθεστώς απολύσεων για τους εκπαιδευτικούς στον ιδιωτικό τομέα.

Ωστόσο με ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας διαψεύδει τα περί «εμπλοκής» και σχολιάζει ότι η πληροφορία διακινείται από τα «γνωστά συμφέροντα στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης».

«Ουδέν αναληθέστερον» συνεχίζει η ανακοίνωση και προσθέτει ότι «οι ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών και για τα άλλα θέματα των ιδιωτικών σχολείων είναι νόμος του κράτους και θα εφαρμοστούν κανονικά».

Σε ό,τι αφορά το θέμα του «παγώματος» των παλιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως έγραφε από νωρίς το Newpost όχι μόνο παραμένει ανοιχτό αλλά φαίνεται πως είναι και σε καλό δρόμο για τους 300.000 ελεύθερους επαγγελματίες.

Οι επικεφαλής του κουαρτέτου άκουσαν την πρόταση για πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ΟΑΕΕ – ΕΤΑΑ από 1/1/2017 κι επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν αφού δουν πρώτα εξειδικευμένα στοιχεία και νούμερα, κυρίως για το δημοσιονομικό αποτύπωμα του μέτρου.

Έδειξαν μάλιστα ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο συνολικής αντιμετώπισης των χρεών των ελευθέρων επαγγελματιών προς ασφαλιστικά Ταμεία και τράπεζες με συσχέτιση σε ένα πακέτο της «νέας αρχής» στον ΟΑΕΕ με την αναδιάρθρωση των κόκκινων δανείων, ώστε να υπάρξει σφαιρική αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Με άλλα λόγια κανείς δεν περίμενε την άμεση συμφωνία των δανειστών στο συγκεκριμένο μέτρο. Οι επικεφαλής του κουαρτέτου δεν ήταν αρνητικοί, αλλά επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν και ζήτησαν εξειδίκευση και συγκεκριμένα νούμερα. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να στείλουν τα στοιχεία τις αμέσως επόμενες ημέρες, με στόχο το μέτρο να «κλειδώσει» σε τηλεδιάσκεψη που τοποθετείται χρονικά την επόμενη εβδομάδα.

Μπλόκο στο θέμα διέψευσε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος χαρακτηρίζοντας απολύτως ανακριβή τα σημερινά δημοσιεύματα που υποστήριζαν ότι απορρίφθηκε από τους εκπρόσωπους των δανειστών το σχέδιο για το «πάγωμα» των οφειλών. «Ισχύει η χθεσινή μου δήλωση στην έξοδό μου από τη διαπραγμάτευση, που είπα ότι οι δανειστές συσχετίζουν το θέμα αυτό με τις άλλες προτάσεις της κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους» σχολίασε ο υπουργός Εργασίας, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί με τηλεδιάσκεψη, την ερχόμενη εβδομάδα».

Ανοιχτό παραμένει και το θέμα της στελέχωσης του υπερταμείου και των αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υπάρχει η πεποίθηση ότι το θέμα θα έχει κλείσει σε όλες του τις πτυχές τις επόμενες ημέρες.

Πρόοδος, παρά τις μεγάλες αποκλίσεις που κατέγραφε νωρίτερα το Newpost, υπήρξε σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ, στο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων κεφαλαίων, που μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι υπάρχουν ακόμα τεχνικά θέματα προς επίλυση αλλά ότι και οι δυο πλευρές φέρονται να είναι πολύ κοντά.

Σύγκλιση φαίνεται ότι υπάρχει και στο θέμα των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων. Τη θέση ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία παρότι παραμένουν ανοικτά κάποια θέματα εξέφρασε χθες βράδυ κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

«Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση των συζητήσεων σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό, καθώς ανοικτά παραμένουν μόνο κάποια επιμέρους τεχνικά ζητήματα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης..Απαντώντας σε ερωτήσεις ο υπουργός, ανέφερε ότι έχει επέλθει ταύτιση απόψεων σε ζητήματα σχετικά με την Επιτροπή που θα είναι αρμόδια για τις αναδιαρθρώσεις δανείων ενώ για την περίπτωση διαγραφής οφειλών προς το δημόσιο, ο υπουργός υποστήριξε ότι θα βρεθεί λύση και ότι δεν υπάρχει θέμα αντισυνταγματικότητας.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου  μέχρι το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα έχει ολοκληρώσει την εκπόνηση νομοσχεδίου που θα προβλέπει αφενός, το μηχανισμό εξωδικαστικής ρύθμισης των οφειλών όλων των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες, τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία και αφετέρου αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών πτώχευσης.

Ανοιχτό μένει και το κεφάλαιο εργασιακά καθώς οι διαπραγματεύσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου με το κουαρτέτο των δανειστών θα συνεχιστούν στις 17 Οκτωβρίου. Όπως έγινε γνωστό μετά την τελευταία τους συνάντηση, οι δύο πλευρές θα περιμένουν την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχώρησαν από την Αθήνα, εκτός από την αποστολή του ΔΝΤ που θα παραμείνει και την επόμενη εβδομάδα στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την ελληνική οικονομία, βάσει του άρθρου 4 του Ταμείου. Η ενημέρωση αυτή δεν αφορά στη διαδικασία αξιολόγησης στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.