Η συνταγματικότητα του ΦΠΑ στα νησιά βρέθηκε στο μικροσκόπιο της σημερινής Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την ακύρωση της από 29.9.2015 υπουργική  απόφασης που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση των μειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ζήτησαν με αίτημα τους η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Μυκόνου, και οι δικηγορικοί σύλλογοι Νάξου και Σύρου , χαρακτηρίζοντας την ως παράνομη και αντισυνταγματική, αλλά και ως αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, ο αυξημένος συντελεστής ΦΠΑ έχει αρχίσει να ισχύει από 1.10.2015 στα νησιά: Ρόδος, Σαντορίνη, Μύκονος, Νάξος, Πάρος και Σκιάθος.

Επισημαίνουν δε ότι  η εν λόγω απόφαση αντίκειται   στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών, καθώς ο φόρος δεν μπορεί να βαρύνει ορισμένο μόνο κύκλο προσώπων και  να πλήττει ορισμένη μόνο κατηγορία φορολογουμένων. Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά,  χωρίς μάλιστα να υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στα νησιά αυτά.

Ακόμη, παραβιάζονται και τα άρθρα 43 και 78 του Συντάγματος καθώς ο συντελεστής του ΦΠΑ στα επίμαχα νησιά καθορίστηκε με υπουργική απόφαση και όχι με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα όπως προβλέπουν οι συνταγματικές επιταγές. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιά προσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινό σύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.