Ενημερωτικά σημειώματα στους υπαλλήλους τους στέλνουν η μια μετά την άλλη οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ώστε να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στους στρατηγικούς μπαταχτσήδες που κοροϊδεύουν συστηματικά τις τράπεζες και τους καταθέτες γιατί παρότι  διαθέτουν την οικονομική επιφάνεια για να αποπληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους, είτε επιχειρηματικών, είτε στεγαστικών η καταναλωτικών, αυτοί αγρόν αγοράζουν.

Η Eurobank έστειλε σχετικό σημείωμα στους υπαλλήλους της εφιστώντας τους την προσοχή αλλά και το συνεχές ενδιαφέρον τους για τον  εντοπισμό των κακοπληρωτών δανειοληπτών προειδοποιώντας  πλέον με  μέτρα κατασχέσεων, πλειστηριασμών και κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης σε βάρος τους. Ανάλογες κινήσεις έχουν γίνει και από τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες καθώς οι κακοπληρωτές εκτιμάται ότι έφτασαν να αναλογούν  στον 1 από τους  4 δανειολήπτες.

Η πίεση γίνεται πλέον αφόρητη και θα ενταθεί το 2017 καθώς με βάση τον Ευρωπαϊκό Εποπτικό Μηχανισμό αλλά και τα συμφωνηθέντα με τους εταίρους του Κουαρτέτου οι συστημικές τράπεζες είναι υποχρεωμένες έως τα τέλη του 2019 να μειώσουν κατά 41 δις ευρώ την έκθεσή τους σε  κόκκινα δάνεια (107 δις ευρώ η αξία του επισφαλούς δανειακού τους χαρτοφυλακίου και των   ανοιγμάτων τους σήμερα) με αναδιαρθρώσεις  η εκποίηση δανείων αλλά ακόμη και με μετοχοποίηση των χρεών μιας υπερχρεωμένης επιχείρησης και παράδοσή της διοίκησης στους πιστωτές.

Ο πρόεδρος της Εurobank έθεσε πολύ εύστοχα και μέσω του twitter το ζήτημα των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων αλλά και των πάμπλουτων μετόχων τους, καλώντας τους τελευταίους η να βάλουν το χέρι στην τσέπη η να παραδώσουν τις επιχειρήσεις τους στις δανειοδότριες τράπεζες. Και παπάς παπάς και ζευγάς ζευγάς δεν γίνεται υπονόησε με σαφήνεια ο Νίκος Καραμούζης.

Ανέφερε στο πρώτο του tweet:

«Αν στο κόστος διάσωσης των επιχειρήσεων τους δεν συμμετέχουν/συνεργάζονται οι μέτοχοί τους ,οι πιστωτές πρέπει να αποκτούν τον έλεγχο/διοίκηση».

Στο δεύτερο tweet ο πρόεδρος της Eurobank είναι ακόμη σαφέστερος για τη στάση επιχειρηματιών -δανειοληπτών που αφού πτώχευσαν και ζημίωσαν τις επιχειρήσεις τους, οι ίδιοι μετέφεραν τα κέρδη τους σε τράπεζες του εξωτερικού όντας σήμερα πάμπλουτοι. "Πρόκληση, αναφέρει ο κ. Καραμούζης ,οι εύποροι μέτοχοι που επιρρίπτουν  σε τρίτους τα βάρη εξυγίανσης των εταιρειών τους /υπονομεύουν την αναδιάρθρωση/απαιτούν να διοικούν.".