Άμεση αναφορά στην Ιταλία και στα αιτήματα του πρωθυπουργού της Ματέο Ρέντσι για μεγαλύτερη ευελιξία, έκανε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, με σημερινές δηλώσεις του που προβάλλονται από τον ιταλικό Τύπο.

Στο Σύμφωνο Σταθερότητας-το οποίο δεν πρέπει να είναι ένα σύμφωνο ευελιξίας- έχουμε ήδη εντάξει πολλά στοιχεία ευελιξίας, δίνοντας αγώνα κατά των θέσεων που εκφράζουν όποιον γνωρίζετε καλά», δήλωσε ο Γιουνκέρ προσθέτοντας ότι, χωρίς την ευελιξία αυτή, «φέτος η Ιταλία δεν θα είχε την δυνατότητα να ξοδέψει 19 δισεκ. ευρώ».

«Η Ιταλία είναι η μόνη που, έως τώρα, έχει θετικές επιπτώσεις από τα όσα προβλέπει η ρήτρα για τις επενδύσεις», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
«Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν είναι χαζό, όπως έλεγε ένας προκάτοχός μου και τα νούμερα το αποδεικνύουν», υπογράμμισε τέλος ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε βαθιά απογοητευμένος από τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Συνόδου της Μπρατισλάβα, μετά την λήξη των εργασιών είχε τονίσει ότι «από τον Γιούνκερ ακούμε πολλά ωραία λόγια, τα οποία όμως δεν γίνονται πράξεις».