Έτοιμη για διαπραγματεύσεις εμφανίζεται η κρατική ενεργειακή εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR η οποία αναμένεται να φτάσει στην Ελλάδα  στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου προκείμενου να προχωρήσει σε συμφωνία για το τίμημα της ΔΕΣΦΑ.

Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος της SOCAR Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ σε δημοσιογράφους καθότι η εγγυητική επιστολή της εταιρίας για την εξαγορά λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν η Αζερική εταιρία είχε συμφωνήσει την εξαγορά του 66% του ΔΕΣΦΑ έναντι 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω καθυστερήσεων της SOCAR στην οποία ζητήθηκε η πώληση 17% του ΔΕΣΦΑ σε τρίτους για να ικανοποιήσει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές για θέματα ανταγωνισμού.

Την ίδια ώρα, στελέχη της SOCAR εμμένουν στην άποψη περί μειώσεως του τιμήματος του ΔΕΣΦΑ, την στιγμή που ο ιταλικός διαχειριστής του δικτύου φυσικού αερίου Snam συνεχίζει να ενδιαφέρεται να αποκτήσει ποσοστό 17%.

Ταυτόχρονα, έντονη ανησυχία επικρατεί στο ΤΑΙΠΕΕΔ λόγο του προειδοποιητικού χαρακτήρα σημειώματος από το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος στο οποίο γίνεται λόγο για ακύρωση διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που μειωθεί το τίμημα για την απόκτηση του 49% από την κρατική εταιρία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR.