Εβδομάδα εξελίξεων για τoν Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να συναντάται, αύριο Τρίτη, με τον πρόεδρο της κρατικής εταιρείας του Αζερμπαϊτζάν, Socar, Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ. Στόχος των Αζέρων, που έχουν συμφωνήσει για εξαγορά του 66% της ΔΕΣΦΑ, είναι να μειώσουν το τίμημα που πρέπει να καταβάλουν. Κάποια, μάλιστα, στελέχη της Socar μιλάνε δημόσια για τίμημα… 200 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξαγοράσουν το 66% της ΔΕΣΦΑ, έναντι των 400 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνήσει!

Οι Αζέροι υποστηρίζουν ότι οι μικρές αυξήσεις, 23,2%, στα τέλη χρήσης που έχει θέσει σε δημόσια διαβούλευση η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), καθιστούν την επένδυσή τους μη παραγωγική. Ωστόσο με το παλαιό σύστημα η αύξηση στα τέλη χρήσης θα έφτανε στο 68% (!), γεγονός που θα οδηγούσε σε πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής τόσο των επιχειρήσεων που λειτουργούν με φυσικό αέριο, όσο και του προϋπολογισμού των νοικοκυριών.

Η παρέμβαση της ελληνικής κυβέρνησης, για την οποία διαμαρτύρονται οι Αζέροι, ήταν να εμποδίσει αυτή την υπέρμετρη αύξηση στα τέλη χρήσης του φυσικού αερίου που θα οδηγούσε και σε αύξηση των τιμολογίων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε ύψη ακόμα και 7%!

Παράλληλα οι Αζέροι της Socar θα πρέπει άμεσα να πουλήσουν το 17%, από το 66% που θα εξαγοράσουν, μετά από την παρέμβαση της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της ΕΕ, προκειμένου το ποσοστό τους στον ΔΕΣΦΑ να πέσει κάτω του 50%  –να περιοριστούν, δηλαδή, σε ρόλο «παθητικού μετόχου». Γι’ αυτό το 17% έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Ιταλικός Διαχειριστής του Συστήματος Αερίου, Snam, που είναι παράλληλα και συνέταιρος με την κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν στον αγωγό ΤΑP, Transadriatic Pipeline.

Η χώρα μας δεν έχει παραβεί κανέναν όρο του διαγωνισμού και η όποια καθυστέρηση προέκυψε μετά την παρέμβαση της Κομισιόν, που υποχρεώνει τη Socar να μεταπωλήσει αυτομάτως το 17% σε άλλη εταιρεία –εν προκειμένω την ιταλική Snam, που έχει εκδηλώσει και το σχετικό ενδιαφέρον. Είναι, πάντως, απορίας άξιο πως διάφορα «συστήματα» βγαίνουν δημόσια και υπερασπίζονται τους Αζέρους και τις αυξήσεις στα τιμολόγια που συνεπάγεται η υιοθέτηση των προτάσεων της Socar. Μετά, βέβαια, θα καταγγέλλουν την κυβέρνηση που κάνει αυξήσεις!…

F.U.