«Βουτιά» σε ιστορικά χαμηλά έκανε σήμερα η μετοχή της Deutsche Bank μετά το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Focus την Παρασκευή ότι η καγκελάριος έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο βοήθειας αν τελικά η τράπεζα δεν αποφύγει το πρόστιμο – μαμούθ ύψους 14 δις. δολαρίων.

Έτσι μαζί με τη μετοχή της Deutsche Bank που έπεσε κατά 7,5% κλείνοντας στα 10,5 ευρώ σημαντικές απώλειες κατέγραψαν σήμερα και τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Δεν υπάρχει λόγος για εικασίες σχετικά με την ενδεχόμενη παροχή κρατικής βοήθειας στη Deutsche Bank, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, σχολιάζοντας το δημοσίευμα.

«Δεν υπάρχει λόγος για τέτοιες εικασίες όπως παρουσιάζονται εδώ και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τέτοιες εικασίες», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

«Η Deutsche Bank θα λύσει τα προβλήματά της χωρίς να βασίζεται στη βοήθεια του Βερολίνου», σχολίασε από την πλευρά της η Τράπεζα.

Tον Σεπτέμβριο, το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την γερμανική τράπεζα, ζητώντας το ποσό των 14 δισ. δολαρίων για να έλθει σε συμβιβασμό και να κλείσει την έρευνα αναφορικά με τις πωλήσεις τοξικών ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων κατά την περίοδο διόγκωσης της φούσκας της αμερικανικής αγοράς στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime market).

Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο πολλοί δεν αποκλείουν ακόμη και ένα bail-in ενώ πλησιάζουν οι γερμανικές εκλογές.

Στον απόηχο αυτής της συζήτησης οι χρηματιστηριακοί δείκτες στις αγορές ανά την Ευρώπη κατέγραψαν απώλειες τη Δευτέρα.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 1,32% στις 6.818 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση κατά 2,19% στις 10.393 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε απώλειες κατά 1,80% στις 4.407 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,27% στις 8.711 μονάδες και ο ιταλικός FTSE MIB κατά 1,58% στις 16.192 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες κατά 1,55% στις 340,00 μονάδες.