current views are: 7

27 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση20:00

Πιτσιλής: Ξεκινούν έλεγχοι σε κλάδους μεγάλης παραβατικότητας

Την ολοκλήρωση της αξιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 

Δημοσίευση 20:00’

Την ολοκλήρωση της αξιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 

Την ολοκλήρωση της αξιολόγηση με ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια προανήγγειλε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84 .

Μάλιστα ο ίδιος γνωστοποίησε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα αποτιμηθούν τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα και θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι στις επαγγελματικές κατηγορίες που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα.

Αναλυτικότερα σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό 984 ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε σχετικά με την απόφαση να απομακρυνθούν οι επικεφαλής του κέντρου φορολογούμενων μεγάλου πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) κα του κέντρου ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων (ΚΕ.ΜΕ.ΕΠ) ότι ήταν αποτέλεσμα της αξιολόγησής τους.

Δήλωσε συγκεκριμένα ότι «για το ΚΕΦΟΜΕΠ, το 2014 η βεβαίωση ήταν γύρω στα 250 εκατομμύρια και η είσπραξη 63, το 2015, ένα χρόνο μετά, η βεβαίωση αυξήθηκε κατά 66%, πήγε στα 417 εκατομμύρια, η είσπραξη ήταν ακριβώς η ίδια, πάλι 63. Δώσαμε λοιπόν χρόνο μέσα στο 2016 να δούμε αν αυτή η αυξημένη βεβαίωση θα αντικατοπτριζόταν και σε είσπραξη μέσα στο 2016. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Μέχρι τον Ιούλιο τα εισπραχθέντα άγγιξαν λιγότερο από 40 εκατομμύρια. Δεν μπορεί λοιπόν μια αξιολόγηση η οποία έχει ποσοτικά στοιχεία να παραγνωρίζει αυτό το δεδομένο».

Αναφορικά με τους ελέγχους και την επέκτασή τους και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες ο Γιώργος Πιτσιλής είπε ότι «Με το πέρας της τουριστικής περιόδου που τελειώνει αυτή την εβδομάδα, αποτιμάμε τα αποτελέσματα του ελέγχου και το επόμενο διάστημα, πολύ σύντομα, ξεκινάμε τους ελέγχους και σε αυτές τις επαγγελματικές ομάδες που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα. Το επόμενο διάστημα θα πούμε και ορισμένα πράγματα σχετικά με τις δράσεις μας για τα τουριστικά καταλύματα, γιατί και εκεί έγινε πάρα πολύ δουλειά και πάρα πολύ δουλειά έρευνας αν θέλετε στο παρασκήνιο σε σχέση με τις κρατήσεις που έγιναν, με τις τιμές, με αυτά που εμφάνισαν τα καταλύματα αυτό το διάστημα.

Οι προληπτικοί έλεγχοι δε σταματούν, δε θα σταματήσουν. Θα επεκταθούν και θα υπάρχουν ειδικά αν θέλετε επιχειρησιακά σχέδια για ομάδες και κατηγορίες επαγγελμάτων που εμφανίζουν μεγάλη παραβατικότητα».

Σε ερώτηση σχετικέ με το αν η ΓΓΔΕ λειτουργεί ανεξάρτητα και αν υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία με κυβερνητικά στελέχη ο Γ. Πιτσιλής ανέφερε ότι: «Εγώ δεν αντιμετωπίζω τέτοιο πρόβλημα. Θα το πω ρητά. Δεν αντιμετωπίζω κάποιο τέτοιο πρόβλημα. Επίσης πρέπει να σας πω πως αντιλαμβάνομαι τουλάχιστον εγώ την ανεξαρτησία. Ανεξαρτησία σημαίνει ότι λειτουργούμε με βάση συγκεκριμένες αρχές. Διαφάνεια, ισονομία, φορολογική δικαιοσύνη, αξιοκρατία και μόνο με αυτά. Από εκεί και πέρα δεν είναι κρατίδιο η ΓΓΔΕ, εφαρμόζει τη φορολογική πολιτική της εκάστοτε κυβέρνησης. Αυτός είναι ο ρόλος της θεσμικά. Είναι φορολογική διοίκηση. Είναι διακριτό πράγμα από τη φορολογική πολιτική. ‘Αρα λοιπόν αν ο καθένας κατανοήσει τον ρόλο του, δε νομίζω ότι θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εγώ πάντως μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζω κάτι τέτοιο σε κανένα επίπεδο και οφείλω να το πω».

 


σχετικα αρθρα