Την πολιτική της ΕΚΤ και ειδικότερα των χαμηλών επιτοκίων υπεραμύνθηκε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι μιλώντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή του γερμανικού Κοινοβουλίου.

Ο διοικητής της ΕΚΤ ζήτησε από τους γερμανούς βουλευτές πίστωση χρόνου μέχρι να αποδώσουν πλήρως τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που εφαρμόζονται.

Η ΕΚΤ συνέβαλε με τα μέτρα τα οποία έλαβε στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην καλύτερη λειτουργία της οικονομίας, είπε ο Ντράγκι και πρόσθεσε ότι η Γερμανία για παράδειγμα οφείλει σε αυτά τις εξαγωγές.

Από την ανάκαμψη της οικονομίας επωφελούνται με τη σειρά τους οι αποταμιευτές/καταθέτες, εξήγησε.

«Είναι επομένως προς το συμφέρον όλων μας -και των Γερμανών αποταμιευτών- να επιτύχουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη στη Γερμανία και στην ευρωζώνη», τόνισε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Όπως είπε, για μια μελλοντική άνοδο των μακροπρόθεσμων επιτοκίων απαιτούνται εν τούτοις περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να αυξηθούν η ανάπτυξη και η παραγωγικότητα. Θα πρέπει πρώτα, όμως, τα μέτρα τα οποία έχει λάβει η ΕΚΤ να αναπτυχθούν πλήρως . «Και σε αυτό θα πρέπει να συμβάλουν αποφασιστικότερα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και άλλοι τομείς της πολιτικής», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα χαμηλά επιτόκια εξάλλου επισήμανε ότι η διατήρηση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να επιφέρουν την υπερβολική υπερτίμηση στις αγορές ομολόγων και μετοχών, ως αποτέλεσμα της αναζήτησης υψηλότερων αποδόσεων από τους επενδυτές.

Πέραν των χαμηλών επιτοκίων η ΕΚΤ αγοράζει από το Μάρτιο του 2015 πολλά κρατικά ομόλογα των χωρών μελών της ευρωζώνης για να ενισχύσει περισσότερο την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό. Παράλληλα, συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο ώστε υπερχρεωμένες χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία να εφοδιασθούν με φτηνό φρέσκο χρήμα, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι στην παρούσα φάση δεν είναι ορατός ο κίνδυνος «υπερθέρμανσης» στη ζώνη του ευρώ ή στη γερμανική οικονομία.