Με τρία προαπαιτούμενα λιγότερα από τα 15 συνολικά που προέβλεπε η αρχική συμφωνία με τους δανειστές προσέρχεται σήμερα το οικονομικό επιτελείο στο EuroWorking Group (EWG).  

Η κυβέρνηση πιέζει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ που εκκρεμεί από την πρώτη αξιολόγηση ωστόσο όπως όλα δείχνουν ούτε και σήμερα θα έλθει η πολυπόθητη έγκριση.  

Το μήνυμα αυτό έστειλε εξάλλου χθες στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ κατά τη διάρκεια συνάντησής τους στο Λουξεμβούργο.  

Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων για τη δόση των 2,8 δισ. αναμένεται να ολοκληρωθεί εγκαίρως και πριν από το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, καθώς τα εναπομείναντα τρία προαπαιτούμενα που δεν περιλαμβάνονταν στο νομοσχέδιο, θα ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες μέρες. 

Ωστόσο ο Κλ. Ρέγκλινγκ πέταξε το μπαλάκι στην Κομισιόν λέγοντας ότι «εναπόκειται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ελέγξει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή των προαπαιτούμενων» προκειμένου να είναι σε θέση ο Μηχανισμός να προχωρήσει στην εκταμίευση. 

Σημειώνεται ότι τα εκκρεμή προαπαιτούμενα αφορούν στην ενίσχυση του θεσμικού ρόλου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, στο μηδενισμό του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Τα δύο πρώτα θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ενώ η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στο τραπέζι και το χρέος  

Την ίδια ώρα, στο τραπέζι έπεσε και το ζήτημα της προετοιμασίας των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών αυτή την στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για τα μέτρα βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα τα οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν κατά τη διάρκεια του προγράμματος, και αφορούν κυρίως, σύμφωνα με τον ίδιο τον «ανασχεδιασμό» του χρέους.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, ο κ. Τσακαλώτος επανέλαβε ότι το ΔΝΤ αναμένει να προσδιοριστούν πριν από το τέλος του 2016 - παρ' όλο που θα υλοποιηθούν μετά το 2018 - έτσι ώστε στη βάση αυτή να συντάξει την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.