Τον διαχωρισμό των ''κόκκινων'' στεγαστικών δανείων σε δύο μέρη, με το ένα να ''χρησιμοποιείται'' από την τράπεζα και στο άλλο να ''διαγράφεται'' η διαφορά σε χρονικό βάθος 5 ετών προτείνει ως οριστική λύση ο Επίτιμος πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο protothema.gr ο κ. Σάλλας αναλύει την πρότασή του για ευνοϊκή λύση του ζητήματος που απασχολεί χιλιάδες νοικοκυριά.

Όπως τονίζει ο κ. Σάλλας ''το πρώτο μέρος του δανείου που θα αντιστοιχεί π.χ. στο 90% της αξίας του ακινήτου, θα προτείνεται από την Τράπεζα για «sales and lease back», επεκτείνοντας αντίστοιχα την διάρκειά του και μειώνοντας σημαντικά το ύψος της μηνιαίας εξυπηρέτησης σύμφωνα με τις δυνατότητες του δανειολήπτη.

Σύμφωνα με τον Επίτιμο πρόεδρο της Πειραιώς, με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται ότι ο δανειολήπτης δεν πρόκειται να απομακρυνθεί από το σπίτι του ή να χάσει το ακίνητό του.

Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο μέρος του δανείου, συνεχίζει ο κ. Σάλλας, εφόσον σε μία περίοδο π.χ. 5 ετών δεν αποκαθίστανται οι αξίες των ακινήτων, να διαγράφεται το 50% της διαφοράς ανάμεσα στο συνολικό ύψος του δανείου και του ποσού που έχει μετατραπεί σε sales and lease back.

Το υπόλοιπο 50% θα διαγράφεται στην επόμενη 5ετία,  εάν και πάλι δεν έχουν μεταβληθεί προς τα πάνω οι αξίες των ακινήτων. Εάν ωστόσο έχει αποπληρωθεί μέρος του δανείου εξυπακούεται ότι αυτό θα συνεκτιμηθεί''.

Προσθέτει, δε, ότι αυτή η λύση θα ανακούφιζε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, θα προστάτευε τις αξίες των ακινήτων και δεν θα διέλυε τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Σάλλας εκτιμά ότι οι πλειστηριασμοί κατοικιών οδηγούν σε σοβαρά δυσμενέστερη θέση όλα τα μέρη, τονίζοντας ότι ''η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος και η οικονομία της χώρας είναι τραγική''. 

Όπως αναφέρει: 

Μέσα σε λίγα χρόνια έπεσε 30% το Εθνικό Προϊόν, προστέθηκαν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι και χάθηκε κατά την εκτίμησή μου από την περιουσία των Ελλήνων περισσότερο από ένα τρισ. ευρώ. Την ευθύνη γι’ αυτό την έχουμε όλοι, προπαντός την έχει διαχρονικά το πολιτικό σύστημα της χώρας και χωρίς αμφιβολία τα τελευταία χρόνια και το εσφαλμένο πρόγραμμα της Τρόικας.

Καταλήγει, δε, στην συνέντευξή του ότι '' θα έπρεπε οι θεσμοί να αποδεχθούν μία λύση διαφορετικού χαρακτήρα και να δείξουν μεγαλύτερη υπευθυνότητα μπροστά σε μία τέτοια καταστροφή.