Συνεδριάζει εκτάκτως τη Δευτέρα 10 Οκτωβρίου το EuroWorking Group, προκειμένου να εξετάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, με βάση την εισήγηση του EWG θα συνεδριάσει το Eurogroup, το οποίο θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης.

Στη χθεσινή του συνεδρίαση του EWG, οι εκπρόσωποι των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν για την εφαρμογή των 12 προαπαιτούμενων, ενώ από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κατέστησε σαφές πως τα υπολειπόμενα τρία προαπαιτούμενα θα εκπληρωθούν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Εφόσον ρυθμιστούν και τα τελευταία προαπαιτούμενα το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα είναι σε θέση να αποφασίσει για την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σημειώνεται πως τα προαπαιτούμενα που εκκρεμούν αφορούν την ενίσχυση του θεσμικού ρόλου για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, τον μηδενισμό του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και την εκκίνηση του διαγωνισμού για την σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Τα δύο πρώτα θα προστεθούν σε νομοσχέδια που θα προωθηθούν προς ψήφιση μέχρι και τις αρχές Οκτωβρίου ενώ η αποκρατικοποίηση της διαχείρισης της Εγνατίας ολοκληρώνεται σύντομα από το ΤΑΙΠΕΔ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης του EWG συμμετείχε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος ενημέρωσε το EWG για την πορεία των τεχνικών εργασιών σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο λόγος για τα μέτρα που στόχο έχουν να καταστήσουν πιο διαχειρίσιμες τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας, όσο βρίσκεται σε πρόγραμμα.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα τα εν λόγω μέτρα θα πρέπει αποφασιστούν πριν από το τέλος του χρόνου και να τεθούν σε εφαρμογή αρχής γενομένης από το 2017, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί έγκαιρα και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσει στις 18 Οκτωβρίου, με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα να επιστρέφουν για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις.