Αντίστροφη μέτρηση σε... ώρες μετρά σήμερα η καταβολή για την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τη δεύτερη για τον φόρο εισοδήματος για εκατομμύρια φορολογούμενους.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ το κράτος θα λάβει 700 εκατ. ευρώ, ενώ από την δεύτερη του φόρου εισοδήματος 1,1 δισ. ευρώ, σύνολο 1,8 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, στα ταμεία του κράτους αναμένεται να μπουν 1 ακόμα δισ. ευρώ ακόμα από δόσεις για τις ρυθμίσεις χρεών στην εφορία.

Εξάλλου, χθες άνοιξε και η ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9 στο ΤΑΧΙS για τη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων διόρθωσης των στοιχείων ακινήτων των φορολογούμενων.

Μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων, οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν την δυνατότητα να διορθώσουν λάθη στα στοιχεία ακινήτων τους με βάση τα οποία υπολογίστηκε ο ΕΝΦΙΑ του 2016.

Αν από τον επανυπολογισμό προκύψουν διαφορές στο ποσό του φόρου με το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, θα γίνει συμψηφισμός στις επόμενες δόσεις καταβολής του φόρου.

Σημειώνεται, δε, ότι οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν στον προσωπικό λογαριασμό τους μέσα στο επόμενο δίμηνο τα ποσά των επιστροφών φόρου που δικαιούνται, ενώ αμέσως μετά θα προχωρήσει και το σχέδιο των ηλεκτρονικών συμψηφισμών.

Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται να ανακουφιστούν οι φορολογούμενοι, οι οποίοι ταλαιπωρούνται σε ουρές των ΔΟΥ, ώστε να επιτύχουν συμψηφισμό, κυρίως των οφειλών από ΕΝΦΙΑ με επιστροφές φόρου και εισοδήματος.