Θετικά αποτιμήθηκε η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων στο EuroWorking Group, που συνεδρίασε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ενώ σε νέα, έκτακτη, συνεδρίασή του, το πρωί της 10ης Οκτωβρίου, λίγο πριν ξεκινήσει το προκαθορισμένο Eurogroup, θα εξεταστεί και η υλοποίηση δύο ακόμα, τεχνικών, προαπαιτούμενων: τα «Ενεργειακά» και ο διαχωρισμός της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Οι ρυθμίσεις για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ολοκληρωθούν άμεσα, με νομοθετική ρύθμιση, ενώ τα «ενεργειακά» [αγορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τέλος ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ)] δεν απαιτούν καμιά νομοθετική ρύθμιση. Θεωρείται βέβαιο ότι το EWG θα ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, από τα οποία το 1,7 δισ. ευρώ θα πάει στην πραγματική οικονομία, σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος μετείχε στο EWG, ενημέρωσε για την πορεία των βραχυπρόθεσμων μέτρων προκειμένου να υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Όσον αφορά την δεύτερη αξιολόγηση το πρόγραμμα είναι οι θεσμοί να φτάσουν στην Αθήνα την Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις την Τρίτη, 18 Οκτωβρίου. Θυμίζουμε ότι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώνεται την Κυριακή 16 Οκτωβρίου!