Μεγάλη ανησυχία προκαλεί στις αγορές η κατρακύλα της μετοχής της Deutsche Bank, καθώς οι φόβοι για την κεφαλαιακή επάρκεια της γερμανικής τράπεζας έχουν αναζωπυρωθεί. 

Στην έναρξη των σημερινών συναλλαγών, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν σημαντικές απώλειες, υποχωρώντας σε χαμηλό οκτώ εβδομάδων, εξαιτίας των ανησυχιών για τη σταθερότητα της Deutsche Bank.

Η Deutsche Bank έκανε βουτιά σχεδόν κατά 9% κάτω από τα 10 ευρώ για πρώτη φορά μετά το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο κάποια επενδυτικά ταμεία (hedge fund) που εκκαθαρίζουν συναλλαγές παραγώγων μέσω της τράπεζας είχαν αποσύρει κάποια πλεονάζοντα ρευστά διαθέσιμα. Ωστόσο, σε σημερινή ανακοίνωση, η Deutsche επανέλαβε ότι οι πελάτες της, που έχει από τις συγκεκριμένες υπηρεσίες, συνεχίζουν σε μεγάλο βαθμό να τη στηρίζουν.

«Η τράπεζα σίγουρα επηρεάζει το επενδυτικό κλίμα και την πτώση. Το γεγονός ότι είναι η Νο1 τράπεζα με το μεγαλύτερο συστημικό ρίσκο παγκοσμίως, αυτό αρκεί» σχολιάζει ο James Woods, στρατηγικός αναλυτής της Rivkin Securities στο Σίδνεϊ.

«Πρόκειται για θέμα εμπιστοσύνης. Αυτό συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση. Το σκεπτικό ότι μπορεί η Deutsche Bank να μην τα πάει και τόσο καλά, οπότε γιατί να αφήσω τα κεφάλαιά μου εκεί;» εξηγεί ο Chris Wheeler, αναλυτής στην Atlantic Equities LLP.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές, με την Commerzbank να κινείται επίσης με πτώση 5% καθώς ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 10.000 θέσεις εργασίας και θα αναβάλλει τη διανομή μερίσματος ώστε να ανταποκριθεί στο πρόστιμο 1,1 δισ. δολ. των αμερικανικών ρυθμιστικών Αρχών για το σκάνδαλο των ενυπόθηκων τίτλων.

Μέσα σε όλα αυτά και καθώς οι φόβοι συνολικά για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ξαναφουντώνουν ήρθε και η δήλωση του Ιταλού κεντρικού τραπεζίτη ότι θα ήταν σοφό να υπάρξει προετοιμασία για κρατική βοήθεια στις ιταλικές τράπεζες.

Την ίδια στιγμή, τα CDS της τράπεζας έχουν εκτοξευτεί κατά 21 μονάδες βάσης.

Καθησυχάζει ο διευθύνων σύμβουλος της DB

Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank Τζον Κράιαν, μετά τη «βουτιά» των μετοχών της τράπεζας σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, προσπάθησε να καθησυχάσει το προσωπικό.

Ο Κράιαν είπε ότι κατανοεί πως οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ανησυχήσουν από τις εκτεταμένες εικασίες στα μέσα ενημέρωσης ότι μερικοί πελάτες επενδυτικών ταμείων (hedge fund) μείωσαν την έκθεσή τους στον όμιλο αλλά είπε ότι η τράπεζα είναι ισχυρή και έχει πάνω από 20 εκατ. πελάτες.

«Υπάρχουν τώρα δυνάμεις στην αγορά που θέλουν να αποδυναμώσουν την εμπιστοσύνη σε εμάς», ανέφερε ο Κράιαν σε εσωτερική επιστολή προς τους εργαζομένους, στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.

«Η δουλειά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι η διαστρεβλωμένη αντίληψη δεν θα επηρεάσει πιο πολύ τις καθημερινές μας δραστηριότητες», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η αιτία της αναταραχής στην οποία έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η Deutsche είναι ένα πρόστιμο – το οποίο αμφισβητεί η Deutsche - ύψους έως 14 δισεκ. δολαρίων από το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης για τις πωλήσεις τιτλοποιημένων στεγαστικών δανείων.

Η αβεβαιότητα για την έκβαση της υπόθεσης δεν αποτελεί λόγο για να δέχεται πιέσεις η μετοχή της Deutsche Bank, δεδομένης της τελικής διευθέτησης με χαμηλότερα ποσά αντίστοιχων περιπτώσεων που αντιμετώπισαν ανταγωνιστές της τράπεζας, ανέφερε ο Κράιαν στην επιστολή.

Δεν συζήτησαν για τη DB Μέρκελ - Ομπάμα

Δεν συζήτησαν για την απαίτηση των αμερικανικών αρχών από την Deutsche Bank για την καταβολή προστίμου έως 14 δισεκ. δολαρίων, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία.

Όπως δήλωσε γερμανίδα αξιωματούχος:

Η συζήτηση με τον Ομπάμα αφορούσε την Ουκρανία και τη Συρία και όχι άλλα θέματα.