current views are: 7

4 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση15:36

ΔΝΤ: Συζητήστε το χρέος πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες – «Βλέπει» ανάπτυξη 2,8% το 2017

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, πέρα από συγκυρίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Δημοσίευση 15:36’

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, πέρα από συγκυρίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Παράλληλα, αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έστειλε μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ευρωπαίους, για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, πέρα από συγκυρίες και πολιτικές σκοπιμότητες. Την ίδια ώρα, στην εξαμηνιαία έκθεση του για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις του για τους ρυθμούς ανάπτυξης. 

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Μορίς Όμπστφελντ, όταν ρωτήθηκε για την προοπτική ελάφρυνσης του χρέους, δήλωσε  ότι «οι αριθμοί πρέπει να βγαίνουν […] Δεν θα πρέπει να συναρτώνται της πολιτικής». Την απάντηση αυτή έδωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζουμε ότι το Eurogroup έχει «παγώσει» τις διαπραγματεύσεις για βαθιά αναδιάρθρωση του χρέους έως και μετά τη λήξη του προγράμματος στήριξης, το 2018, και μετά τις γερμανικές εκλογές που θα γίνουν το φθινόπωρο του 2017.

Ο Μ.Όμπστφελντ τόνισε ότι όλες οι πλευρές «πρέπει να καθίσουν κάτω και να σκεφτούν ρυθμίσεις» που θα οδηγήσουν σε ένα «ρεαλιστικό» δημοσιονομικό σχέδιο για την Ελλάδα, που θα περιλαμβάνει και «πολιτικά βιώσιμα» πρωτογενή πλεονάσματα. Το Μνημόνιο προβλέπει ότι η Ελλάδα θα πετυχαίνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ από το 2018 κι έπειτα, όμως το Ταμείο έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει ότι τέτοια μεγέθη δεν μπορούν να επιτευχθούν με δεδομένες τις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας.

Ο Μ. Όμπστφελντ επισήμανε πως χρειάζεται λύση που θα καθιστά το χρέος βιώσιμο μακροπρόθεσμα, διαφορετικά η λύση θα είναι σαν να «κλωτσάμε την κονσέρβα πιο κάτω στο δρόμο».

Αναθεώρηση προς τα πάνω των ρυθμών ανάπτυξης

Για το 2017 το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 2,8% έναντι ρυθμού ανάπτυξης 2,7% που προβλέπει η Κυβέρνηση στον Προϋπολογισμό. Δυσμενέστερες πάντως από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι οι προβλέψεις του ΔΝΤ για την εξέλιξη της ανεργίας. Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 23,3% εφέτος και θα μειωθεί στο 21,5% το 2017. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 21,5% εφέτος και θα μειωθεί στο 20,4% το 2017.

Στο μέτωπο του πληθωρισμού το ΔΝΤ προβλέπει πως εφέτος η Ελλάδα θα σημειώσει αποπληθωρισμό 0,1% και πως το 2017 ο πληθωρισμός θα είναι της τάξης του 0,6%. Το ΔΝΤ προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα είναι στο 1,8%. Σημειώνεται πως το προσχέδιο του προϋπολογισμού 2017 εκτιμά πως ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 0,4% εφέτος και θα ανέλθει στο 0,8% το 2017.

Για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει πως το 2016 και το 2017 θα είναι ισοσκελισμένο, ενώ και μεσοπρόθεσμα (το 2021) το Ταμείο εκτιμά πως το ισοζύγιο συναλλαγών της Ελλάδος δεν θα είναι ελλειμματικό, αλλά ούτε και πλεονασματικό.


σχετικα αρθρα