Ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο Νοέμβριο ζητεί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος επίσης τόνισε πως πρέπει επίσης να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος.

«Το διακύβευμα» για τον κ. Μοσκοβισί θα είναι να γίνει η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. «Και εύλογο χρονικό διάστημα, να έχει υπόψη του ο κ. Τσίπρας και ο κ. Τσακαλώτος είναι ο Νοέμβριος», τόνισε.

Η επιτυχία αυτής της δεύτερης αξιολόγησης είναι προϋπόθεση, προσέθεσε, «για την ανάκαμψη, ώστε να μπει η Ελλάδα στη σωστή τροχιά». «Για να δημιουργηθεί η εμπιστοσύνη για τη δημιουργικότητα και την προσέλκυση των επενδυτών. Θα είναι ευτυχές εάν τον Νοέμβριο δοθεί ένα θετικό σήμα για τις επενδύσεις» υπογράμμισε.

Η δεύτερη αξιολόγηση είναι σημαντική, περιλαμβάνει τον προϋπολογισμό 2017, πλαίσιο για το περιβάλλον των επιχειρήσεων, τα εργασιακά, το Ταμείο Ιδιωτικοποίησης και Επενδύσεων «που είναι ένα κλειδί για να ξεκλειδώσει η ελληνική οικονομία», υποστήριξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τελειώσει σύντομα, ο διάβολος όμως κρύβεται συχνά στις λεπτομέρειες, προσέθεσε ο Πιερ Μοσκοβισί. Ανέφερε ότι στο παρελθόν η υλοποίηση των εκάστοτε συμφωνηθέντων ήταν περιορισμένη. «Θα πρέπει αυτή τη φορά να έχουμε μια θετική υλοποίηση, και επαναλαμβάνω ότι στην Κομισιόν είμαστε πάντα υπέρ της Ελλάδας, κατά του Grexit και υπέρ της εξεύρεσης λύσεων. Το ότι είμαστε θετικοί δεν σημαίνει ότι είμαστε ενδοτικοί ή επιεικείς, είμαστε απαιτητικοί με τις ελληνικές αρχές και θεωρούμε ότι όλα τα υπουργεία θα πρέπει να δεσμευθούν πλήρως για την υλοποίηση του προγράμματος», είπε ο επίτροπος Οικονομικών, σημειώνοντας ότι «ορισμένα υπουργεία δεν προχωρούν όπως πρέπει».

Αναγνώρισε τέλος ότι «ήλθε η στιγμή και για την ευρωπαϊκή πλευρά και το Eurogroup να αναλάβουν τις ευθύνες τους, προσδιορίζοντας ορισμένα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος». «Είναι νόμιμο εφόσον θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα πρέπει να είμαστε απαιτητικοί μόνο για την Ελλάδα», υπογράμμισε.