Τέλος, οριστικά, για το πολυσυζητημένο τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία. Ένα "Κεντρικό Μητρώο Λογαριασμών" θα κάνει μελλοντικά "δύσκολη τη ζωή" των φοροαπατεώνων, όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι στη Βιέννη.

Το "Μητρώο", το οποίο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, Γιοχάνες Πασκάλι, είναι σε λειτουργία και θα επικαιροποιείται συνεχώς από τις αυστριακές τράπεζες , περιλαμβάνει όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς -- όψεως, καταθέσεις, βιβλιάρια αποταμίευσης - που ανέρχονται συνολικά σε 33 εκατομμύρια.

Πρόσβαση στο "Μητρώο" θα έχουν οι φορολογικές και δικαστικές αρχές, ωστόσο αυτές θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται ως προς τους κατόχους των λογαριασμών, όχι όμως ως προς τις κινήσεις των λογαριασμών, οι οποίες θα μπορούν να ελέγχονται μόνον έπειτα από δικαστική απόφαση.

Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, δήλωσε πως, εφόσον ενισχυθεί η "φορολογική ειλικρίνεια" των πολιτών, τα κρατικά έσοδα θα αυξηθούν έως και κατά 700 εκατομμύρια το χρόνο.

Από το αυστριακό υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε σήμερα πως στο προηγούμενο χρονικό διάστημα έχει εισπραχθεί συνολικά το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ στη βάση της φορολογικής συμφωνίας που είχε υπογράψει η Αυστρία πριν από τρία και πλέον χρόνια με την Ελβετία και το Λίχτενσταιν για τη φορολόγηση λογαριασμών Αυστριακών υπηκόων στις δύο αυτές χώρες.

Το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία είχε περιοριστεί σημαντικά ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2000. Από τότε ήταν αδύνατη πλέον η έκδοση ανώνυμου βιβλιαρίου αποταμίευσης, όπως επίσης οι καταθέσεις ή τα εμβάσματα σε μετρητά σε ανώνυμους τραπεζικούς λογαριασμούς.