Προειδοποίηση προς την Deutsche Bank, η οποία τις τελευταίες ημέρες κλυδωνίζεται, έστειλε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η Deutsche Bank πρέπει να λάβει μέτρα για να πείσει τους επενδυτές ότι έχει βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΔΝΤ για τη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, την οποία το Ταμείο έχει χαρακτηρίσει ως την περισσότερο συστημικά επικίνδυνη τράπεζα.

Η γερμανική τράπεζα χρειάζεται, επίσης, να αντιμετωπίσει «κινδύνους που προκύπτουν από δικαστικές διαμάχες», δήλωσε σήμερα ο Πίτερ Ντάτελς, αναπληρωτής διευθυντής αγορών χρήματος και κεφαλαίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. «Αυτό είναι το νέο περιβάλλον που βρισκόμαστε και είμαι βέβαιος ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπισθούν», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην Ουάσιγκτον.

Το ΔΝΤ είχε δηλώσει τον Ιούνιο ότι οι διασυνδέσεις της Deutsche Bank με άλλες τράπεζες την καθιστούν την πιο επικίνδυνη συστημικά τράπεζα μεταξύ των παγκόσμιων πιστωτικών ιδρυμάτων.

Η Deutsche Bank έχει ενεργητικό περίπου 1,8 τρισεκ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε πάνω από το 50% του γερμανικού ΑΕΠ και διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Ευρώπης.

Παράλληλα, σε έκθεσή του το Ταμείο εκπέμπει σήμα κινδύνου για τις τράπεζες στις ανεπτυγμένες χώρες, ζητώντας συρρίκνωση και απαλλαγή από τα κόκκινα δάνεια.

Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναφέρεται στο 1/3 των ευρωπαϊκών και το 1/4 των αμερικανικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. «Πρέπει να υλοποιηθούν θεμελιώδεις αλλαγές στα επιχειρησιακά μοντέλα των τραπεζών αλλά και στη διάρθρωση, συνολικά, του τραπεζικού συστήματος» αναφέρει το Ταμείο.

Ειδικά για τον ευρωπαϊκό κλάδο, το ΔΝΤ καθιστά αναγκαία την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων, οι οποίες «δεν χωρούν άλλες αναβολές». «Το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει να συρρικνωθεί» συμπληρώνει, στο ίδιο πλαίσιο.

Οι τράπεζες αυτές, που διαθέτουν ενεργητικό ύψους περίπου 12 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα παραμείνουν ευάλωτες όταν θα αυξηθεί η οικονομική δραστηριότητα, θα αυξηθούν τα επιτόκια και θα μειωθούν οι χρεοκοπίες, σημειώνει το ΔΝΤ

Οι περισσότερες από τις τράπεζες αυτές, με ενεργητικό 8,5 τρισεκ. δολαρίων, βρίσκονται στην Ευρώπη, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κυβερνήσεις, προσθέτει η έκθεση, μπορούν να βοηθήσουν με αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, για να κάνουν ευκολότερη την απαλλαγή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Μόνο στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ, το αποτέλεσμα στα κεφάλαια των τραπεζών θα ήταν μία μεταβολή από ζημιές 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε κέρδη 60 δισεκ. ευρώ. Οι ιταλικές και οι ελληνικές τράπεζες θα είναι οι περισσότερο ωφελημένες από τις αλλαγές αυτές, σημειώνει η έκθεση, προσθέτοντας ότι πιθανόν να μην είναι αρκετή η εφαρμογή τέτοιων μειώσεων (των κόκκινων δανείων) από την ιταλική κυβέρνηση.