current views are: 5

7 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση13:29

«Prognosis»: η εφαρμογή για την έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον που ξεχώρισε στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας

Η καινοτόμος εφαρμογή που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον ξεχώρισε και βραβεύτηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας,  του προγράμματος NBG Business Seeds που στηρίζει την νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Δημοσίευση 13:29’

Η καινοτόμος εφαρμογή που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον ξεχώρισε και βραβεύτηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας,  του προγράμματος NBG Business Seeds που στηρίζει την νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Η καινοτόμος εφαρμογή που εμπνεύστηκαν και σχεδίασαν για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου Πάρκινσον πέντε φοιτητές του ΑΠΘ ξεχώρισε και βραβεύτηκε στον 6ο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας, του προγράμματος NBG Business Seeds που στηρίζει την νεανική και καινοτόμο επιχειρηματικότητα.

Η εφαρμογή «Prognosis», που σχεδίασαν οι φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών  Βασιλική Μπικιά, Δέσποινα – Αναστασία Ευθυμιάδου, Δημήτριος Ιακωβάκης, Κωνσταντίνος Μαυροδής και Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης, εστιάζει σε δύο διαφορετικές κατευθύνσεις: στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Πάρκινσον και στις παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών.

Πώς λειτουργεί; Με τη βοήθεια της τεχνολογίας (αισθητήρες κινητού τηλεφώνου), συλλέγονται δεδομένα συμπεριφοράς (ομιλία, κίνηση) και εξάγονται συμπεράσματα ως προς την προδιάθεση εμφάνισης της νόσου. Σε περίπτωση που εντοπιστεί κάτι ανησυχητικό, ο χρήστης-ασθενής παραπέμπεται στο γιατρό του.

Η δεύτερη διάσταση της εφαρμογής αναφέρεται σε παρεμβάσεις, οι οποίες στοχεύουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενούς. Ένα από τα συνήθη προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ασθενής της νόσου του Πάρκινσον είναι το «πάγωμα» στο βάδισμα. Συνδέοντας την εφαρμογή µε ένα «έξυπνο» περικάρπιο επιτυγχάνονται δύο πράγματα: πρώτον, γίνεται αντιληπτό πότε ο ασθενής σταματάει να περπατάει και δεύτερον, µε την αναπαραγωγή μιας δόνησης στον καρπό του και ενός ηχητικού ερεθίσματος, του δίνεται και πάλι ένας ρυθμός ώστε να συνεχίσει να περπατά.

Το πλεονέκτημα της εφαρμογής “Prognosis” έγκειται στο ότι το λογισμικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε χρήστη smartphone με πρόσβαση στο Internet.

Η πρόταση της ομάδας βραβεύτηκε με το τέταρτο χρηματικό βραβείο (€4.000).

«Η συμμετοχή μας στο Διαγωνισμό Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας ​στο πλαίσιο του προγράμματος NBG Business Seeds, αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία να προωθήσουμε την ιδέα μας, να τη μάθει ο κόσμος και, παράλληλα, να πάρουμε τις γνώμες και τις συμβουλές ειδικών που θα μας βοηθήσουν να κάνουμε ένα βήμα παραπέρα. Επίσης, τα σχόλια και οι προβληματισμοί που έθεσαν οι άνθρωποι του χώρου, μας βοήθησαν να γίνουμε καλύτεροι. Τα χρήματα που αποκομίσαμε από το έπαθλο αποτελούν μια ισχυρή ενίσχυση της πιλοτικής μελέτης που τρέχουμε αυτήν την στιγμή με το σύλλογο Παρκινσονικών Βορείου Ελλάδος και με το North-West Parkinson’s Foundation στο Seattle της Αμερικής. Αυτό αυξάνει την εμπιστοσύνη των μελλοντικών πελατών μας και επιταχύνει την είσοδό μας στην αγορά και την ανάπτυξη της επιχείρησής μας», δηλώνουν οι δημιουργοί της.

Ο 7ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας έχει ξεκινήσει ήδη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως και τις 10/10/2016 και ώρα 15:00.

Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

 

 

 

 

 

 

 


σχετικα αρθρα