«Έχουμε συνηθίσει την πολεμική ανάμεσα στην ΕΕ και το ΔΝΤ». Αυτό ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για την αναζωπύρωση της διαμάχης Βρυξελλών – Ταμείου για το ελληνικό χρέος.

Την εν λόγω δήλωση έκανε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί και τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Προηγήθηκε η συνάντηση με τον αμερικανό ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου, ο οποίος έκανε συστάσεις τόσο προς την ευρωζώνη όσο και προς την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, ο κ. Λιου επεσήμανε στον έλληνα ομόλογό του, την ανάγκη να επιτευχθεί πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση της ΕΕ με το ΔΝΤ για τις λεπτομέρειες μίας «ελάφρυνσης χρέους με νόημα».

«Ο Λιου υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέπει να μείνει δεσμευμένη ώστε να βάλει το ελληνικό χρέος σε ένα βιώσιμο μονοπάτι, δια μέσου μίας ελάφρυνσης και μίας αξιόπιστης ανάπτυξης», τονίζεται στην ανακοίνωση. «Παράλληλα κάλεσε όλα τα μέρη να εργαστούν προς την κατεύθυνση εύρεσης πρακτικών λύσεων ώστε να ολοκληρωθούν επιτυχώς οι φθινοπωρινές διαπραγματεύσεις».

Σημειώνεται πως ο κ. Τσακαλώτος είχε συνάντηση και με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν Πιερ Μοσκοβισί, καθώς επίσης και με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε