current views are: 8

7 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση17:58

Περιχαρακωμένοι όλοι οι «παίχτες» στις θέσεις τους για το χρέος και στη μέση η Ελλάδα

Σε ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται όπως αναμενόταν άλλωστε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Δημοσίευση 17:58’

Σε ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται όπως αναμενόταν άλλωστε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος.

Σε ένα σταυρόλεξο για γερούς λύτες εξελίσσεται όπως αναμενόταν άλλωστε η συζήτηση για το ελληνικό χρέος. Παρότι οι διαβουλεύσεις δεν έχουν ξεκινήσει επισήμως – αναμένεται η έναρξή τους μέσα στο Φθινόπωρο– όλοι οι εμπλεκόμενοι «παίχτες» έριξαν ήδη προειδοποιητικά πύρα στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προϊδεάζοντας για της θέσεις τους.

Σήμερα, για δεύτερη ημέρα συνεχίστηκε η σύγκρουση των στελεχών του Ταμείου με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον υπεύθυνο του ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν στη συνέντευξη Τύπου να εξειδικεύει τις θέσεις που εξέφρασε χτες η προϊσταμένη του Κριστίν Λαγκάρντ: Αποδόμησε τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο ελληνικό πρόγραμμα, επανέλαβε πως το ΔΝΤ μπορεί να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα μόνο με πλεονάσματα 1,5% και επανέλαβε πως πρέπει να λυθεί το πρόβλημα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Σε αυτό το σημείο ωστόσο φρόντισε να κάνει μισό βήμα πίσω σε σχέση με τη χθεσινή διαρροή αξιωματούχου του Ταμείου στο Reuters, λέγοντας πως η ελάφρυνση δεν σημαίνει απαραιτήτως «κούρεμα» και προανήγγειλε μακρές συζητήσεις με την ευρωζώνη για το εν λόγω ζήτημα.

Σημαντικό στοιχείο κρίνεται και το γεγονός ότι ούτε διέψευσε, αλλά ούτε και επιβεβαίωσε το δημοσίευμα που έκανε λόγο για επιστολή του προς τη διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στην οποία ζητούσε πλήρη αποχώρηση του ΔΝΤ από την Ελλάδα:

Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές.

Παράλληλα επανέλαβε τις ενστάσεις του ΔΝΤ τόσο για το ασφαλιστικό – ζήτησε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό [εύσχημος όρος για νέο μαχαίρι σε συντάξεις, κάτι που ζήτησε και η Ντέλια Βελκουλέσκου στην έκθεσή της αποχωρώντας από την Ελλάδα] καθώς επίσης περικοπές στο δημόσιο. Κατ ουσίαν το ΔΝΤ αμφισβήτησε εκ νέου ολόκληρο το πρόγραμμα, επέμεινε να αρχίσει η συζήτηση για το χρέος όντας «περιχαρακωμένο» στις θέσεις του.

Κάτι τέτοιο βεβαίως ισχύει και για τις ΗΠΑ, οι οποίες επανέλαβαν σήμερα δια του υπουργού Οικονομικών τους Τζακ Λιου τα όσα λένε κατά καιρούς για το ελληνικό χρέος, μία θέση που προσεγγίζει – ή καλύτερα ταυτίζεται με αυτή του ΔΝΤ: Μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της Ελλάδας, τήρηση των δεσμεύσεων της ΕΕ για «αξιόπιστη αναδιάρθρωση» χρέους. Με άλλα λόγια ουδέν νεότερο…

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μοιάζει και αυτός αμετακίνητος: «Όταν η συζήτηση εστιάζεται μόνο στο χρέος, παραπλανάται ο ελληνικός λαός», ανέφερε χθες σε εκδήλωση του CNN, υπενθυμίζοντας πως το ζήτημα του χρέους αποτελεί ως εκ του άνευ για το Βερολίνο, πόσο μάλλον όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η προεκλογική περίοδος και η οποιαδήποτε παραχώρηση θα μοιάζει ως μία οδυνηρή πολιτική ήττα η οποία θα μπορούσε δυνητικά να ρίξει περαιτέρω τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος στο δρόμο προς τις κάλπες.

Πως σχολιάζει όλα αυτά η Αθήνα; «Έχουμε συνηθίσει την πολεμική ΕΕ – ΔΝΤ για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μία παρατήρηση που καταδεικνύει εν πολλοίς τον ρόλο της Αθήνας στην όλη συζήτηση, που μοιάζει να εξελίσσεται σε… διάλογο κωφών.

Καθώς πλησιάζουν οι επίσημες συζητήσεις για τη ρύθμιση του χρέους, το αδιέξοδο μοιάζει να είναι η πιθανότερη κατάληξη και αυτό γιατί οι δεσμεύσεις των ίδιων των εμπλεκομένων περιπλέκουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Από τη μία, ο Σόιμπλε έχει θέσει ως όρο για να συναινέσει στο πρόγραμμα την παραμονή του ΔΝΤ, από την άλλη όμως αρνείται μετ επιτάσεως τη συζήτηση για το χρέος, τουλάχιστον όχι πριν τις εκλογές του 2017. Από την άλλη, η Κριστίν Λαγκάρντ έχει δώσει πολιτική δέσμευση για παραμονή του Ταμείου, ωστόσο χωρίς αξιόπιστες ρυθμίσεις για το χρέος, παραβιάζεται για ακόμη μία φορά το καταστατικό του ΔΝΤ με αποτέλεσμα το διοικητικό συμβούλιο να μπλοκάρει τις τελικές αποφάσεις… 


σχετικα αρθρα