current views are: 5

9 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση06:18

Reuters: Το ΔΝΤ δεν θα βάλει χρήματα στο ελληνικό πρόγραμμα – Διαμάχη Σόιμπλε-Λαγκάρντ

Νέο δημοσίευμα του Reuters για το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μάλλον θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα διατηρεί το ΔΝΤ ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις, σύμφωνα με δύο πηγές.

Δημοσίευση 06:18’
ΔΝΤ ανάπτυξη

Νέο δημοσίευμα του Reuters για το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μάλλον θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα διατηρεί το ΔΝΤ ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις, σύμφωνα με δύο πηγές.

Νέο δημοσίευμα του Reuters για το ΔΝΤ και το ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά μάλλον θα δεχθεί ένα ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς με περιορισμένες εξουσίες που θα διατηρεί το ΔΝΤ ως ελεγκτή στις αξιολογήσεις, σύμφωνα με δύο πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters, εδώ και ένα χρόνο το ΔΝΤ επιμένει στους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει σε κάθε νέο πρόγραμμα υποστηρίζοντας ότι οι οικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα δεν είναι ρεαλιστικοί χωρίς μεγάλη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Αλλά πλέον το Ταμείο βρίσκεται σε συζητήσεις για να δεχθεί ένα νέο ρόλο που θα του επιτρέψει να διαδραματίζει ένα λιγότερο επίσημο ρόλο στο πρόγραμμα. «Θα λειτουργεί περισσότερο ως σύμβουλος αλλά ο ρόλος αυτός δεν προβλέπει αυστηρά ότι κάθε τρεις μήνες θα πρέπει να προχωρά σε ελέγχους συμβατότητας με το πρόγραμμα ή “υγείας” της οικονομίας» εξηγεί η μια πηγή που επικαλείται το Reuters.

«Δεν θα βάλουν λεφτά στο πρόγραμμα, αλλά δεν θα είναι απλά τεχνική βοήθεια. Θα πάρουν πιθανότατα ένα ρόλο ειδικού συμβούλου που θα σχεδιαστεί ειδικά για το ελληνικό πρόγραμμα», είπε άλλη πηγή.

«Οι συζητήσεις αυτής της εβδομάδας έκαναν ξεκάθαρο ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί να μπει επίσημα. Θα παραμείνουν μέλος της τρόικας και θα είναι παρόντες σε όλες τις συζητήσεις», προσέθεσε.

Σύμφωνα με το Reuters, έλληνες και αξιωματούχοι του ΔΝΤ που είχαν επαφές στην Ουάσιγκτον συζήτησαν αυτό το «ειδικό καθεστώς» που στηρίζεται από την ελληνική πλευρά. Παρά την αλλαγή στο status του ΔΝΤ, έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει να έχουν στο τραπέζι ένα θεσμό που υποστηρίζει την αναδιάρθρωση χρέους.

Το ΔΝΤ δεν ήταν διαθέσιμο για να σχολιάσει τις παραπάνω πληροφορίες. Υπενθυμίζεται ότι ο Πολ Τόμσεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ταμείο είναι «πλήρως δεσμευμένο» στην Ελλάδα, αλλά επιμένει στην ελάφρυνση χρέους η οποία δεν απαιτείται να έχει τη μορφή «κουρέματος».

«Δεν αλλάξαμε γνώμη σε αυτό. Την απόφαση θα πάρουμε τους επόμενους μήνες» τόνισε.

Αναφορικά με την οικονομία, οι πηγές σημειώνουν ότι ενώ το ΔΝΤ προβλέπει ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας θα αυξηθεί κατά 0,1% φέτος, το πραγματικό νούμερο είναι πιθανό να είναι σε αρνητικό έδαφος.

Προσέθεσαν δε ότι μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος είναι ακόμα πιθανή αλλά το «παράθυρο ευκαιρίας»είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από τη γρήγορη ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Αν η διαδικασία «τραβήξει», οι διαπραγματεύσεις θα αναβληθούν για μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς οι συζητήσεις για το ελληνικό χρέος θα «ενοχλούν» τους γερμανούς ψηφοφόρους.

Το Reuters υποστηρίζει ότι ο νέος ρόλος του ΔΝΤ αποτέλεσε αντικείμενο των συζητήσεων που είχαν Έλληνες αξιωματούχοι με εκπροσώπους του ταμείου κατά την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον προσθέτοντας ότι «παρά την αλλαγή του ρόλου του ΔΝΤ, οι Έλληνες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι θα τους βοηθήσει η παρουσία ενός οργανισμού που στηρίζει το αίτημά τους για αναδιάρθρωση του χρέους».

Διαμάχη Σόιμπλε-Λαγκάρντ 

Εάν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επιμείνει στην άποψή της και δεν συμμετάσχει στο τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, με πλέον των 86 δισ. ευρώ, τότε ο Σόιμπλε θα έχει πολιτικό πρόβλημα, διότι ψηφίστηκε από την Μπούτεστανγκ με αυτήν την προϋπόθεση και θα πρέπει να γίνει ξανά ψηφοφορία, όπως του υπενθύμισαν βουλευτές του κόμματός του πρόσφατα, γράφει η Handelsblatt.

To ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο χωρίς κούρεμα, υποστηρίζει η Κριστίν Λαγκάρντ, ενώ Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το απορρίπτει. Η μεν πρώτη τάσσεται κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ, χωρίς κούρεμα του χρέους, με το επιχείρημα ότι διαφορετικά θα παραβιάσει το καταστατικό του, ο δε δεύτερος της υπενθυμίζει ότι πρέπει να παραμείνει, διότι έτσι συμφωνήθηκε τον περασμένο Μάιο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τεκμηριώνει την αντίθεσή του με το κούρεμα, λέγοντας ότι, ήδη, έχουν μειωθεί τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, τα οποία είναι χαμηλότερα και από αυτά, με τα οποία δανείζεται η Γερμανία, και ό,τι έχει παραταθεί χρονικά η αποπληρωμή των δανείων της. Η Γαλλίδα επικεφαλής του ΔΝΤ αντιτείνει με τη σειρά της ότι με ένα χρέος πάνω από 176% του ΑΕΠ και το οποίο θα φτάσει το 310%, δεν μπορεί κανείς να μιλά για βιωσιμότητά του χωρίς κούρεμα, γράφει η γερμανική οικονομική εφημερίδα.

Ο Γερμανός χριστιανοδημοκράτης πολιτικός, φυσικά, δεν το θέλει και ελπίζει ότι τελικά το ΔΝΤ θα συμμετάσχει, έστω και με ένα μικρότερο ποσό, έχοντας ήσυχη τη συνείδησή του και χωρίς να παραβιάζει τους κανόνες του καταστατικού του. Το έδαφος γι΄αυτό υπάρχει, αν πιστέψει κανείς τους καλά μυημένους του ΔΝΤ, διότι πρώτον η οικονομία της Ελλάδας πάει καλύτερα από ότι είχε υπολογίσει το Ταμείο στις αρχές του έτους- κάτι το ιδιαίτερο για την ιστορία της κρίσης της χώρας.

Ετσι, μπορεί κανείς να υπολογίζει με επιστροφή της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, την οποία καλοί γνώστες των πραγμάτων λένε πως η ελληνική κυβέρνηση την εκτιμά στο 2,7%. Επιπλέον, κι αυτό κατά την εκτίμηση των ειδικών είναι ένα ακόμη επιχείρημα, η Ελλάδα -σε αντίθεση με άλλες χώρες διεθνώς που περνούσαν κρίση στο παρελθόν- εξαρτάται λιγότερο από το δανεισμό της από τις διεθνείς αγορές. Και τούτο διότι έχει στο πλευρό της τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τον μεγαλύτερο δανειστή της εν τω μεταξύ, ο οποίος θα συνεχίσει για δεκαετίες να είναι δίπλα της και μόνο διότι η διάρκεια των δανείων της είναι 30 χρόνια. Αυτό καθιστά τη συμμετοχή του ΔΝΤ λιγότερο επικίνδυνη στην περίπτωση της Ελλάδας.

Eκείνο, όμως, το οποίο δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη η προσέγγιση αυτή, είναι η άκαμπτη στάση του ΔΝΤ ως προς την βιωσιμότητα του χρέους. Οι Γερμανοί είναι εκείνοι, οι οποίοι ιδίως θέλουν να παραμείνει το ΔΝΤ και αυτό, όχι τόσο για τα χρήματα, όσο για την πολιτική διάσταση του θέματος. Πίσω από τη επιμονή τους κρύβεται η βαθιά δυσπιστία τους προς την Κομισιόν. Η Γερμανία θεωρεί ότι η Κομισιόν θα είναι μακρόθυμη, υπομονετική και γενναιόδωρη, εάν αποφάσιζε μόνη για τα χρήματα της βοήθειας και την τήρηση των όρων του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Γι’ αυτό και επιμένει ότι πρέπει να παραμείνει το ΔΝΤ, το οποίο θεωρείται ότι διαθέτει μεγάλη εμπειρία, την αναγκαία σκληρότητα και την πολιτική αδιαλλαξία, ώστε να αποτελεί το αντίβαρο στην Κομισιόν.

Πού θα καταλήξει η διαμάχη μεταξύ Γερμανών και ΔΝΤ θα φανεί στους επόμενους δυόμισυ μήνες. “Δεν θα έλεγα ότι όλα έχουν τελειώσει”, είπε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται η γερμανική εφημερίδα.


σχετικα αρθρα