ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τρέχει» να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση το ΥΠΟΙΚ - Τα ανοιχτά θέματα

Δημοσίευση 9 Οκτωβρίου 2016, 18:17 / Ανανεώθηκε 9 Οκτωβρίου 2016, 18:54
«Τρέχει» να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση το ΥΠΟΙΚ - Τα ανοιχτά θέματα
Facebook Twitter Whatsapp

«Είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση», διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις επαφές που είχαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στις ΗΠΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

«Είμαστε αυτοί που βιαζόμαστε και γι αυτό θέλαμε να τελειώσουμε πολύ γρήγορα τα προαπαιτούμενα, όπως και τη δεύτερη αξιολόγηση», διαμηνύουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις επαφές που είχαν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στις ΗΠΑ.

Όπως υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, από τις επαφές που έγιναν δεν προκύπτει να «στέκεται» η άποψη Σόιμπλε ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών θα τα βρει με την Κριστίν Λαγκαρντ χωρίς να υπάρχει ανάγκη για σημαντική απομείωση του χρέους.

Η βιασύνη της ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από το ΥΠΟΙΚ, έγκειται στο ότι η Ελλάδα έχει κάθε συμφέρον να τελειώσει έγκαιρα και τη δεύτερη αξιολόγηση, για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία γι' αυτούς που δεν θα θέλανε να κάνουνε κάτι για το χρέος.

«Νομίζω ότι και στο Λουξεμβούργο (Eurogroup), αλλά και στις 18 Οκτωβρίου (σ.σ. επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα) θα συζητήσουμε τους τρόπους για το πως θα συνεχιστεί, σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους», επισημαίνει αρμόδιος παράγοντας.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, για να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Τα 33 ανοιχτά ζητήματα της δεύτερης αξιολόγησης

Οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και η συμφωνία για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δεσπόζουν στην ατζέντα του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου. Η αρχική λίστα των δράσεων που πρέπει να ολοκληρώσει η Αθήνα για να κλείσει τη νέα αξιολόγηση αριθμεί 44 μέτρα, αλλά ήδη η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει αρκετές.

Ωστόσο, τα δύσκολα παραμένουν στο τραπέζι. Στα επιτελεία των δανειστών, πάντως, επικρατεί αισιοδοξία ότι μέχρι τα τέλη του έτους θα μπορούσε να κλείσει ο δεύτερος έλεγχος. 

Για να συμβεί αυτό, όπως αναφέρει η «Καθημερινή» θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις εξής δράσεις:

1. Ψήφιση μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2017-2020. Για να καταρτιστεί θα πρέπει να συμφωνηθούν ο τρόπος χρηματοδότησης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.

2. Παρουσίαση μεσοπρόθεσμων δράσεων για τη συμμόρφωση του Δημοσίου στην έγκαιρη πληρωμή των προμηθευτών.

3. Τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

4. Ολοκλήρωση της αξιολόγησης των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών από το ΤΧΣ.

5. Ολοκλήρωση σχεδίου για τη διά βίου μάθηση και εκπαίδευση, με συγκεκριμένους στόχους για το 2017 και το 2018.

6. Απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

7. Υιοθέτηση νομοθεσίας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις.

8. Εφαρμογή της υπηρεσίας «μιας στάσης» για τις επιχειρήσεις.

9. Εφαρμογή των υπόλοιπων μέτρων που αφορούν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, και προετοιμασία απολογισμού επιπτώσεων.

10. Μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

11. Προετοιμασία των εσωτερικών κανονισμών (και της απαραίτητης νομοθεσίας) από τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων για να διασφαλίσει την πλήρη λειτουργία της.

12. Δευτερογενής νομοθεσία σχετικά με το πλαίσιο αξιολόγησης στον δημόσιο τομέα.

13. Ολοκλήρωση των αλλαγών στα ειδικά μισθολόγια.

14. Νομοθέτηση μόνιμου πλαισίου κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων.

15. Αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων για τον καθορισμό της τιμής εκκίνησης σε πλειστηριασμούς ακινήτων.

16. Τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

17. Υιοθέτηση μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων προς τη νέα αρχή δημοσίων εσόδων, ώστε να λειτουργεί αποτελεσματικά.

18. Αναδιοργάνωση των τελωνείων.

19. Τροποποίηση του πτωχευτικού κώδικα.

20. Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε., το καθεστώς ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

21. Προετοιμασία 3ετούς σχεδίου δράσης για την Παιδεία.

22. Εφαρμογή του νέου νομικού πλαισίου για την αναδιάρθρωση του «χάρτη» των υποθηκοφυλακείων.

23. Προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

24. Οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

25. Ψήφιση του νόμου για τη διαχείριση των εφοδιαστικών αλυσίδων (logistics).

26. Νομοθέτηση νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.

27. Η υιοθέτηση σχεδίου δράσης για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

28. Αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και όσα αποφασίσει ότι δεν θα τα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

29. Η συμφωνία με τους θεσμούς για τη διαδικασία καθορισμού των εναπομεινασών ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο.

30. Ολοκλήρωση του εσωτερικού κανονισμού για το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων.

31. Ολοκλήρωση της επιλογής των μελών του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου, συμπεριλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου.

32. Η σύγκληση σε σώμα του διοικητικού συμβουλίου του νέου υπερταμείου.

33. Η συμφωνία για τη διαδικασία καθορισμού των ΔΕΚΟ και της ακίνητης περιουσίας που δεν θα μεταφερθούν στο νέο υπερταμείο.