current views are: 6

9 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση16:12

ΔΝΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με τους όρους μας – Ντάισελμπλουμ: Το 2018 οι λύσεις για το χρέος

Διαψεύδουν κατηγορηματικά κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό προγράμμα.

Δημοσίευση 16:12’

Διαψεύδουν κατηγορηματικά κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό προγράμμα.

Διαψεύδουν κατηγορηματικά κύκλοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το δημοσίευμα του Reuters, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο έχει ήδη αποφασίσει να μη μετέχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό προγράμμα. Την ίδια ώρα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δηλώνει πως είναι σημαντικό να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, μεταθέτοντας τις τελικές λύσεις για το χρέος στο 2018.

«Παραμένουμε πλήρως προσηλωμένοι με απώτερο στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την δημιουργία ενός προγράμματος, το οποίο θα μπορεί να στηριχθεί από το Ταμείο μέσω μιας νέας συμφωνίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αποστολή του Ταμείου θα επισκεφτεί σύντομα την Αθήνα», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, και προσθέτει:

Θα θέλαμε να υποδείξουμε ότι στην ενημέρωση τύπου της Παρασκευής, ο κ. Τόμσεν το υπονόησε λέγοντας «σε ότι αφορά την Ελλάδα, το Ταμείο παραμένει απολύτως προσηλωμένο. Μας έχει υποβληθεί αίτημα να συμμετέχουμε στις συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα. Η ομάδα μας αναμένεται να φτάσει (στην Αθήνα) σε μια ή δύο εβδομάδες.

«Αυτό που έχουμε επισημάνει εδώ και καιρό είναι ότι το Ταμείο έχει την πρόθεση να στηρίξει την Ελλάδα όχι μόνο συμβουλευτικά αλλά και χρηματοδοτικά, δεδομένου, όμως, ότι πρόγραμμα θα στηριχθεί το δίπτυχο μεταρρυθμίσεις και βιωσιμότητα του χρέους ή ότι οι «αριθμοί θα βγαίνουν», όπως έχει πει ο κ. Τόμσεν», καταλήγει η δήλωση του κ. Ράις.

Ντάισελμπλουμ: Μέσα του 2018 οι τελικές λύσεις για το χρέος

Σημαντικό για την Ευρωζώνη και την Ελλάδα χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup, σε δήλωση στον απεσταλμένο του ANT1 στην Ουάσινγκτον, Θανάση Τσίτσα, το να παραμείνει το ΔΝΤ αναμεμειγμένο στο πρόγραμμα, ενώ απέφυγε να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών από την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Σε ερώτηση αν έχει βρεθεί μεταξύ των εταίρων κοινό έδαφος για τους όρους διευθέτησης του χρέους, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε «όπως ξέρετε, στο Eurogroup του Μαΐου βάλαμε ένα «πακέτο» (αποφάσεων) στο τραπέζι. Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα με το χρέος. Είμαστε προετοιμασμένοι να κάνουμε βήματα, αν είναι απαραίτητο. Το ΔΝΤ θα επανέλθει στο τέλος του χρόνου, ζητώντας μας (σημ: την Ευρωζώνη) να γίνουμε πιο ακριβείς. Θα δούμε πως θα πάει. Είναι σημαντικό και για εμάς και για την Ελλάδα, το ΔΝΤ να παραμείνει αναμεμειγμένο».

Αποφεύγοντας να πάρει ευθεία θέση για την ένταση μεταξύ των δανειστών απο την διαμάχη Λαγκάρντ-Σόιμπλε για την ανάγκη διευθέτησης του ελληνικού χρέους, ο Πρόεδρος του Eurogroup λέει «όχι δεν το νομίζω. Υπάρχει ένα θέμα «χρόνου». Εκείνοι θέλουν να έχουν νούμερα για την ανακούφιση του χρέους ήδη από τώρα, κάτι που το καταλαβαίνω, διότι πρέπει να κάνουν υπολογισμούς για την βιωσιμότητα του χρέους. Το Eurogroup είναι της γνώμης ότι είναι πολύ νωρίς, μπορούμε να είμαστε πιο πλήρεις προς το τέλος του προγράμματος, στα μέσα του 2018. Αυτό αφορούν οι μεταξύ μας συνομιλίες. Σήμερα είναι πολύ νωρίς».


σχετικα αρθρα