Κύμα ρεπορτάζ «παραπληροφόρησης και διαστρέβλωσης» καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, κάνοντας λόγο για δημοσιεύματα που επικαλούνται «ανύπαρκτη» εγκύκλιο για τις συντάξεις χηρείας, με αποκλειστικό σκοπό την καλλιέργεια κλίματος φόβου και δυσαρέσκειας.

Όπως τονίζει το υπουργείο Εργασίας, από τον Μάιο το άρθρο 12 του νόμου 4387/2016 προβλέπει ακριβώς τι ισχύει για τις συντάξεις αυτές: Οι παλαιές συντάξεις χηρείας δεν επηρεάζονται. Με τους ίδιους όρους θα καταβληθούν και οι συντάξεις για θανάτους που επήλθαν μέχρι την 12/05/2016. «Ούτε καταργούνται, ούτε περικόπτονται», υπογραμμίζει το υπουργείο.

Η σύνταξη του θανόντος καταμερίζεται στον επιζώντα σύζυγο και στα ορφανά παιδιά ως εξής: το 50% της σύνταξης σε αυτόν, από 25% σε κάθε παιδί. Όλης της σύνταξης, της εθνικής συμπεριλαμβανομένης.

Η σύνταξη καταβάλλεται ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, εφόσον υπάρχουν ανήλικα παιδιά, χωρίς διακοπή μέχρι την ενηλικίωση των τελευταίων ή μέχρι το 24ο έτος, εφόσον σπουδάζουν.

Χωρίς διακοπή και ανεξαρτήτως ηλικίας καταβάλλεται και σε δικαιούχους με αναπηρία άνω του 67%.

Δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έχουν συμπληρώσει το 52ο έτος λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη, η οποία επαναχορηγείται με την συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας. Για το ενδιάμεσο διάστημα προβλέπεται καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών από το Δημόσιο για δύο χρόνια.

Νεότεροι δικαιούχοι, κάτω των 52 ετών, λαμβάνουν σύνταξη για τρία έτη και μετά έχουν και αυτοί επιδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών, για να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.

Σε καμία περίπτωση δεν προβλέπεται αφαίρεση της εθνικής σύνταξης για τον υπολογισμό της σύνταξης χηρείας.

«Για όλα τα παραπάνω επίκειται η έκδοση σχετικής εγκυκλίου, της πραγματικής, όχι της εγκυκλίου-φάντασμα επί της οποίας στήθηκε το νέο σκηνικό μαύρης προπαγάνδας», καταλήγει το υπουργείο Εργασίας.