Στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς υπάρχει η «Έκθεση συμμόρφωσης» από τους εκπροσώπους των θεσμών ότι έχουν ολοκληρωθεί όλα τα ορόσημα της πρώτης αξιολόγησης και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες, όπως σημειώνουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου.

Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Euro Working Group, στην εισήγηση του οποίου θα βασιστεί η τελική απόφαση του Eurogroup.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση δηλώνει αισιόδοξη για την εκταμίευση της δόσης, ενώ διαμηνύει πως στόχος είναι η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

«Νομίζω ότι και στο Λουξεμβούργο (Eurogroup), αλλά και στις 18 Οκτωβρίου (σ.σ. επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα) θα συζητήσουμε τους τρόπους για το πως θα συνεχιστεί, σχεδόν παράλληλα με τη διαδικασία της δεύτερης αξιολόγησης, η διαδικασία της συζήτησης για το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο κομμάτι του χρέους, δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα έχουν ήδη πάρει το δρόμο τους», τόνισε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, για να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.

Σε δηλώσεις του το Σάββατο, ο Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε αισιόδοξος για το Eurogroup της Δευτέρας, ενώ όπως είπε μόλις ολοκληρωθεί και η εκταμίευση της δόσης «θα μπορούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που είναι η δεύτερη αξιολόγηση, που αφορά κυρίως την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και τότε αν βρούμε ένα λειτουργικό τρόπο, μια καλή συμφωνία, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα αναλάβει τις ευθύνες της και εμείς τις δικές μας που σημαίνει να συζητήσουμε αναφορικά με το χρέος».