Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι το Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσει την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 

Νωρίτερα, συνεδριάζει το Euro Working Group, το οποίο θα κρίνει αν έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς από την ελληνική πλευρά τα προαπαιτούμενα. Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup θα αποφασίσει και για το ζήτημα της εκταμίευσης αλλά και για το ποσό τις εκταμίευσης. Το βασικό ερώτημα που θα προκύψει είναι το θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς λείπουν ακόμα κρίσιμα στοιχεία από την ελληνική κυβέρνηση. 

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανέφερε δημοσίευμα του Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχους, δεν είναι απίθανο να εγκριθεί η εκταμίευση ενός μέρους της δόσης και όχι ολόκληρη. Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δηλώνει αισιόδοξη ότι θα  δοθεί το πρασινο φως για την εκταμιευση της υποδόσης, θεωρώντας ότι δεν υπάρχουν δικαιολογίες από μεριά των Ευρωπαίων μιας και τα προαπαιτούμενα έχουν υλοποιηθεί στο σύνολό τους με μικρή καθυστέρηση.

Αξίζει να σημειωθεί πως από τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ τα 1,1 δισ. ευρώ είναι για αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ για αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα όμως με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, για να γίνει η επόμενη εκταμίευση όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θα πρέπει η πρώτη δόση (αυτή που εκταμιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο ύψους 1,8 δισ. ευρώ) να έχει απορροφηθεί.

Για το κατά πόσο έχει απορροφηθεί ή όχι δεν υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία και έτσι οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν θα μπορούν να αποφασίσουν κατά πόσο μπορούν να προχωρήσουν στην δεύτερη εκταμίευση του ποσού αυτού. Έτσι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν η σημερινή απόφαση αφορά την εκταμίευση των 1,1 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους και όχι των υπόλοιπων 1,7 δισ. ευρώ για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους ιδιώτες που είναι και τόσο αναγκαία στην αγορά.

Όσον αφορά τη λίστα με τα 15 προαπαιτούμενα, που έπρεπε να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο, είναι στο σύνολο τους ολοκληρωμένα αλλά όχι μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια. 

Εν τω μεταξύ, το σημερινό Eurogroup αναμένεται να δώσει και το «πράσινο» φως για την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα για την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης στις 18 Οκτωβρίου.

Όπως διεμήνυε χθες αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, στόχος της Αθήνας είναι να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση έως τα τέλη Νοεμβρίου, για να υπάρχει ένα ελεγχόμενο περιθώριο καθυστερήσεων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στις 7 Δεκεμβρίου, που είναι το τελευταίο Eurogroup της χρονιάς, είναι μια πιθανή ημερομηνία όπου δύο διαδικασίες, της δεύτερης αξιολόγησης και το χρέος, μπορεί να έλθουν μαζί και να ληφθούν οι αποφάσεις.