ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μηνύματα των ΥΠΟΙΚ πριν το Eurogroup - Αισιοδοξία για εκταμίευση από Μοσκοβισί

Δημοσίευση 10 Οκτωβρίου 2016, 14:58 / Ανανεώθηκε 10 Οκτωβρίου 2016, 18:58
Τα μηνύματα των ΥΠΟΙΚ πριν το Eurogroup - Αισιοδοξία για εκταμίευση από Μοσκοβισί
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεδριάζει σήμερα το Eurogroup στο Λουξεμβούργο, προκειμένου να δώσει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καλό κλίμα επικρατεί στο Λουξεμβούργο, όπου από στιγμή σε στιγμή ξεκινά η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Η γενική εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης και θα δώσουν την πολιτική έγκριση, η οποία θα σηματοδοτήσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη των διαδικασιών για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Το πρώτο «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης αναμένεται να ανάψει το Euro Working Group, εφόσον κρίνει ότι τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί επαρκώς, ενώ την απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕSM που θα συνεδριάσει αμέσως μετά.

Στη συνέχεια, στο Eurogroup, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης και την επιστροφή των εκπροσώπων των θεσμών στην Αθήνα στις 18 Οκτωβρίου.

Ντάισελμπλουμ: Ακούω θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα εξαρτηθεί από τον βαθμό υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων», υποστήριξε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ.

«Ακούω θετικές ειδήσεις για την Ελλάδα, αλλά πρέπει να περιμένουμε την εισήγηση των θεσμών» εξήγησε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του.

Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επανέλαβε ότι πρόθεση του Ταμείου είναι να συμμετάσχει και στο χρηματοδοτικό σκέλος. «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια οριστική συμφωνία» έσπευσε να προσθέσει, σημειώνοντας ότι «εντός του ΔΝΤ βρίσκεται σε εξέλιξη μία συζήτηση».

«Μείνουμε προσηλωμένοι στη συμφωνία του Μαΐου, η οποία προβλέπει επιπρόσθετα μέτρα για το χρέος, εφόσον καταστεί αναγκαίο» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας, εξήρε το γεγονός ότι σταδιακά η χώρα επιστρέφει στην ανάπτυξη και ότι αποκαθίσταται το κλίμα εμπιστοσύνης.

Αισιόδοξος για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ ο Μοσκοβισί

Προσερχόμενος ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, δήλωσε αισιόδοξος για την εκταμίευση της δόσης, τονίζοντας πως «επιτέλους, μετά από καιρό και δυσκολίες, οδεύουμε σε ένα success story».

«Eίμαι πεπεισμένος ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα, καθώς μετά από αρκετές δυσκολίες, πιστεύουμε ότι έχουν υλοποιηθεί όλες οι αναγκαίες δράσεις», είπε, προσθέτοντας πως στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη αξιολόγηση

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ντομπρόβσκις: Η Ελλάδα θα υλοποιήσει τις υποσχέσεις της

«Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ καλές κινήσεις και η κατάσταση είναι καλή», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Πιστεύω ότι θα υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους παρά τις πολιτικές πιέσεις που δέχονται», πρόσθεσε.

Αισιόδοξος και ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει σήμερα η πρώτη αξιολόγηση με τα τελευταία προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.

«Είχαμε καλές συνομιλίες στο Washington Group. Περιμένω να ανάψουμε πράσινο φως. Έχουν γίνει θετικές κινήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν υποσχεθεί», δήλωσε. 

Σέλινγκ: Σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα

Σημαντική χαρακτήρισε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ο υπουργός οικονομικών της Αυστρίας. 

Προσερχόμενος στο Eurogroup, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ σημείωσε: «Εργάζομαι με την υπόθεση ότι το ΔΝΤ θα λάβει μέρος», προσθέτοντας πως ακόμα δεν είναι γνωστή ποια μορφή θα έχει η συμμετοχή αυτή.

Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο κ. Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.