Μερική εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ αποφάσισε το Eurogroup που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο, με τα 1,1 δισ. να πηγαίνουν στην εξυπηρέτηση του χρέους άμεσα και τα υπόλοιπα 1,7 δισ. να κατευθύνονται στις ληξιπρόθεσμες οφειλές εντός του μήνα.

Η προσοχή τώρα στρέφεται στη δεύτερη αξιολόγηση, η οποία θα αρχίσει στα μέσα του μήνα, γεγονός που επιβεβαίωσαν οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση.

Ο επίτροπος Οικονομικών επιβεβαίωσε την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων από πλευράς Ελλάδας, ενώ από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε πως η εκταμίευση των 1,7 δις. ευρώ θα κριθεί σε συνεδρίαση του ΔΣ του μηχανισμού σε δύο περίπου εβδομάδες. 

Σε δήλωσή του μετά το Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επεσήμανε πως η μη εκταμίευση των 1,7 δισ. ευρώ οφείλεται σε τεχνικούς λόγους. 

«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου ανέφερε και εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Η δήλωση του Eurogroup:

Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή από τις ελληνικές αρχές των 15 προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την εφαρμογή των απαραίτητων περαιτέρω μέτρων για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, την πλήρη εφαρμογή της ανεξάρτητης υπηρεσίας εσόδων, και την πρόοδο του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup υπογραμμίζει την περαιτέρω πρόοδο την εγκαθίδρυση του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Το Eurogroup υπογραμμίζει πως η πρόσληψη των μελών του ΔΣ του Ταμείου, περιλαμβανομένου του προέδρου και του CEO πρέπει να αντιμετωπιστούν ως θέμα προτεραιότητας ώστε να καταστεί πλήρως λειτουργικό μέχρι τα τέλη του 2016 στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης. Καλωσορίζουμε την δέσμευση των ελληνικών αρχών στο να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία πρόσληψης ευθυγραμμίζεται με τη νομοθεσία του Ταμείου ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του ΔΣ είναι πλήρως ανεξάρτητα, επαγγελματίες με ξεκάθαρη εμπειρία και τα επιχειρησιακά στάνταρτς θα είναι ευθυγραμμισμένα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές.

Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει τον δρόμο για το ΔΣ του ESM ώστε να εγκρίνει την εκταμίευση των υπόλοιπων 1,1 δις. ευρώ για την εξυπηρέτηση του χρέους.

Το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο που έγινε στην κατεύθυνση της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση της επεξεργασίας των στοιχείων του Σεπτεμβρίου που θα διενεργηθεί αργότερα τον Οκτώβριο. Οι θετική εισήγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών θα ανοίξει το δρόμο για το ΔΣ του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση 1,7 δις. ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε έναν ειδικό λογαριασμό που θα χρησιμοποιηθεί για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Το Eurogroup στρέφει την προσοχή του στις επόμενες φάσεις του προγράμματος. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν την εργασία τους με τους θεσμούς στα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε εύλογο χρονικό διάστημα και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.