Αφόρητη πίεση δέχονται το τελευταίο διάστημα οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (μέχρις ότου τοποθετηθούν νέες σύμφωνα με το Μνημόνιο) από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βάλουν μπροστά τις μηχανές τους προκειμένου να περιορίσουν δραστικά  την αξία και τον όγκο των κόκκινων δανείων και των ανοιγμάτων τους τα οποία έφτασαν πλέον τα 108 δισ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 45,1% των χορηγήσεων. 

Ως γνωστόν με βάση το 3ο Μνημόνιο  έως τα τέλη του 2019 οι Τράπεζες πρέπει να περιορίσουν κατά 40% (δηλαδή 42 δισ. ευρώ)  τα συνολικά τους ανοίγματα που αφορούν κάθε κατηγορίας δανειοδότηση. Ιδιαίτερο βάρος, όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, θα πρέπει να δοθεί στους στρατηγικούς κακοπληρωτές (κοινώς μπαταχτσήδες) οι οποίοι, όπως είπε, φτάνουν τον έναν  στους έξι δανειολήπτες που έχουν κάνει στάση πληρωμών. Με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές η αξία των κόκκινων δανείων θα πρέπει να περιοριστεί κατά 42 δισ. ευρώ τα ερχόμενα τρία χρόνια εκ των οποίων τα 7 δισ. θα προέλθουν κυρίως από πλειστηριασμούς ακριβών πρώτων κατοικιών, εξοχικών και μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Το υπόλοιπο ποσό που αντιστοιχεί σε 33 δισ. ευρώ οι τράπεζες υποχρεούνται να το εισπράξουν μέσω αναδιαρθρώσεων κόκκινων δανείων (το μεγαλύτερο μέρος) ή εκχώρησης επισφαλών δανείων σε fands. Τα μεγαλύτερα ανοίγματα τωντραπεζών καταγράφονται στον επιχειρηματικό κλάδο (ποσοστό 44,7% στο σύνολο των χορηγούμενων δανείων), στα καταναλωτικά δάνεια (ποσοστό 55,3%) και στα στεγαστικά (ποσοστό 44,7%).

"Πρωταθλητές" στη στάση πληρωμών των επιχειρηματικών δανείων, δηλαδή οι κατά τεκμήριο και σύστημα "μπαταχτσήδες" του τραπεζικού συστήματος, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε κλάδους όπως το εμπόριο, οι κατασκευές, τα εμπορικά ακίνητα, η μεταποίηση, η εστίαση, η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία χάρτου, ο τουρισμός και τα ΜΜΕ

Αντίθετα οι μικρές και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, νέες σε δραστηριότητα ή "παλαίμαχες" είναι αυτές που εμφανίζονται ως συνεπείς ή τουλάχιστον το πετυχαίνουν σε επαρκή βαθμό. Από την πλευρά των ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων στην κατηγορία των κακοπληρωτών περιλαμβάνονται εργολάβοι, δικηγόροι, ιδιοκτήτες καταστημάτων αναψυχής και εστίασης κλπ.