Κανένας πλειστηριασμός δεν έγινε σήμερα στα Ειρηνοδικεία σε όλη την χώρα, μετά και την απόφαση των συμβολαιογράφων να απέχουν - έστω και προσωρινά από την διαδικασία. 

Ως εκ τούτου, περιορισμένες ήταν σήμερα οι αντιδράσεις για τους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία ανά την χώρα, με την παρουσία πολιτών, που βρίσκονται εκεί για να εμποδίσουν την έναρξη της διαδικασίας, να είναι περιορισμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newpost. gr ήδη κάποια καλέσματα των κινημάτων ''Δεν πληρώνω'' σε Ειρηνοδικεία όλης της Ελλάδας που είχαν προγραμματιστεί για σήμερα δεν έγιναν, ακριβώς λόγω της χθεσινής απόφασης των συμβολαιογράφων, που είναι και οι άμεσοι εκτελεστές των πλειστηριασμών και δίχως αυτούς δεν μπορεί να υπάρξει διαδικασία. 

Ωστόσο, ζωντανό και με συμμετοχή αρκετών πολιτών υπήρξε, για συμβολικούς λόγους, το κίνημα σήμερα το απόγευμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών στην οδό Λουκάρεως, όπου είχαν προγραμματιστεί 17 πλειστηριασμοί, οι 7 για χρέη προς ιδιώτες και οι 10 για χρέη προς τις τράπεζες.

Στο συγκεκριμένο Ειρηνοδικείο δεν έγιναν καθόλου πλειστηριασμοί, όπως σε άλλα στην υπόλοιπη Αττική, όπως στο Κορωπί, στο Περιστέρι, στο Χαλάνδρι και στον Ίλιον.

Πληροφορίες, πάντως, θέλουν την σημερινή κινητοποίηση, να ήταν μαζική και αρκετά μεγάλη σε όλα τα Ειρηνοδικεία της χώρας, όμως η απόφαση των συμβολαιογράφων  έβαλε ''φρένο'' στο μεγαλύτερο ποσοστό των κινητοποιήσεων. 

Όπως είχε δηλώσει στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των Ενώσεων των Δανειοληπτών Βαγγέλης Κρητικός για σήμερα Τετάρτη είχαν προγραμματιστεί 22 πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, οι οποίοι, δεν πραγματοποιήθηκαν.

Την ίδια στιγμή, οι συμβολαιογράφοι, σε συνέχεια της χθεσινής της απόφασης, έδωσαν σήμερα και συνέντευξη Τύπου στην οποία κοινοποίησαν τις θέσεις της ελληνικής συμβολαιογραφίας για το θέμα των πλειστηριασμών και καθόρισαν την περαιτέρω στάση τους το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

«Μια πρώτη νίκη» αν έρθει η τροπολογία για το τέλος των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας

Ένας άλλος παράγοντας που θα καθορίσει την περαιτέρω στάση των πολιτών στους πλειστηριασμούς αναμένεται να είναι η υλοποίηση της ανακοίνωσης της κυβέρνησης για ρύθμιση των χρεών προς το Δημόσιο και άρα αποτροπή των πλειστηριασμών. 

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προβλέπεται σε τροπολογία που σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή με στόχο να εναρμονισθεί η νομοθεσία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων για τα χρέη προς το δημόσιο με αυτήν που ισχύει για τα χρέη από δάνεια στις τράπεζες και η οποία προστατεύει την πρώτη κατοικία με βάση συγκεκριμένα εισοδηματικά και άλλα κριτήρια.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η διαφορετική αντιμετώπιση που υπάρχει ανάμεσα στους οφειλέτες των τραπεζών και όσων έχουν οφειλές προς το δημόσιο για τους οποίους δεν προβλέπεται κάποιο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας τους από τους πλειστηριασμούς.

Αν τελικά, κάτι τέτοιο περάσει, αναμένεται να ''ανακόψει'' το κύμα των αντιδράσεων και από τα μέλη των κινημάτων χαρακτηρίζεται σαν ''μια πρώτη νίκη'' στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών.