Την ανάγκη για πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διατύπωσε σήμερα εκ νέου το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ. 

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, μιλώντας σε μια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, ο κ. Κερέ υπογράμμισε ότι οι δανειστές αναζητούν την συμφωνία που θα επιτρέψει την πλήρη ''εμπλοκή'' του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 

Ο κ. Κερέ πρόσθεσε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέλη έχουν ''σοβαρές ανησυχίες'' για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Όπως, δε, αναφέρει το δημοσίευμα, τον περασμένο Μάιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ συμφώνησαν σε ένα ευρύ αλλά ασαφές σχέδιο για την μείωση του χρέους, μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018.

Ωστόσο, το ταμείο θέλει τους Ευρωπαίους να δεσμευτούν σε ένα πιο τολμηρό ''μπουκέτο'' μέτρων προκειμένου η οικονομία της Ελλάδας να αρχίζει πάλι να λειτουργεί. 

Μάλιστα, χωρίς αυτό, το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποσύρει την συμμετοχή του από το πρόγραμμα μετά την ανάλυση του χρέους. 

Το στέλεχος της ΕΚΤ τόνισε ότι ο ρόλος του ΔΝΤ ήταν ''ζωτικής σημασίας'' , καθώς παρείχε μια αίσθηση ίσης αντιμετώπισης και ίσων όρων δημοσίων οικονομικών. 

Όπως δήλωσε:

Όταν το ταμείο κρίνει την βιωσιμότητα του χρέους, θα μπορεί να εφαρμόσει τις ίδιες μεθόδους και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες.

Ο ίδιος, επίσης, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις αγορές, μέχρι να ''αποσαφηνιστεί'' η βιωσιμότητα του χρέους της. 

Τόνισε, ωστόσο, ότι η ΕΚΤ δεν θα λάβει μέρος σε καμία συνομιλία για την ελάφρυνση του χρέους.