Την εκτίμηση πως ούτε το 2018 δεν θα βγει η Ελλάδα στις αγορές και γι αυτό θα χρειαστεί τέταρτο μνημόνιο έκανε ο οικονομολόγος του Ινστιτούτου Bruegel, Ζολτ Ντάρβας.

«Το 2018 η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές και γι’ αυτό θα υπάρξει ένα τέταρτο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το υιοθετώ», είπε χαρακτηριστικά ο Ούγγρος οικονομολόγος από το βήμα της εκδήλωσης Thessaloniki Summit, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι με την αύξηση του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να προβεί σε μεγάλο δανεισμό.

«Είμαι πιο αισιόδοξος όσον αφορά το άμεσο μέλλον για την Ελλάδα», τόνισε o κ. Davras - και αναγνώρισε πως η Ελλάδα έκανε τεράστιες προσπάθειες στο ζήτημα των μεταρρυθμίσεων. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί το 80 με 90% των δεσμεύσεων που ανέλαβε η χώρα στον τομέα των μεταρρυθμίσεων.

Αναφερόμενος στο ζήτημα του ελληνικού χρέους, χαρακτήρισε αρνητικό το γεγονός ότι το 80% περίπου βρίσκεται στα χέρια επίσημων πιστωτών, γεγονός που, όπως επισήμανε, αποτελεί σημαντικό εμπόδιο για την προσέλκυση ξένων επενδυτών στην Ελλάδα. Τέλος, σημείωσε ότι το ενδεχόμενο διευθέτησης του ελληνικού χρέους, έχει άμεση σχέση με τις γερμανικές εκλογές.

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επεσήμανε πως «εάν διαμορφωθούν οι κοινωνικές και πολιτικές προϋποθέσεις στον τόπο μπορεί να υπάρξει λύση». Όπως υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, βασικές προϋποθέσεις για να υπάρξει ανάκαμψη είναι η ελληνική κοινωνία να συμφιλιωθεί με το παρόν και την αλήθεια, και να αναγνωρίσει την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών γιατί – όπως είπε – την συμφέρει και όχι γιατί τις επιβάλλουν.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, υπερασπίστηκε την οικονομική πολιτική που είχε εφαρμόσει η προηγούμενη κυβέρνηση, λέγοντας ότι το 2014 η Ελλάδα είχε βρεθεί να έχει θετικό ρυθμό ανάπτυξης, πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ όπως είπε – είχε δημιουργηθεί κλίμα αισιοδοξίας. «Τώρα προσπαθούμε να προσδιορίσουμε το μέγεθος της βλάβης που προκλήθηκε στην ελληνική οικονομία λόγω των εσωτερικών αντιφάσεων και των ανακολουθιών της κυβέρνησης», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ενώ αναρωτήθηκε με ποιο τρόπο θα καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μετά την ολοκλήρωση και του τρίτου προγράμματος.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης επεσήμανε η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα στοιχίσει μία χαμένη διετία και τόνισε πως «αν όλα πάνε καλά»  η χώρα θα επιστρέψει το 2017 στο επίπεδο όπου βρισκόταν το 2014, όπως επισήμανε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε, η αναφορά του κ.Σταθάκη περί επιτυχημένης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα, αφού η διαδικασία ήταν «πλήρως αποτυχημένη» και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν το έχει ακόμη αντιληφθεί, συνιστά μεγάλο πρόβλημα για το μέλλον. O κ. Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ήδη από τον Μάιο η κυβέρνηση πανηγυρίζει ότι έχει κλείσει το θέμα της πρώτης αξιολόγησης, ενώ αυτό δεν έχει ακόμη και σήμερα συμβεί. Πρόσθεσε πως όσοι ξένοι επενδυτές έβαλαν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, επειδή πίστεψαν ότι το θέμα της αξιολόγησης θα κλείσει εντός του χρονοδιαγράμματος που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, έχουν χάσει το 70% όσων επένδυσαν, ενώ και το ελληνικό δημόσιο έχει απολέσει 25 δισ. σε αξία μετοχών.