Το Ασφαλιστικό, η επιβίωση των Ασφαλιστικών Ταμείων και το κυβερνητικό εγχείρημα που αποτυπώθηκε με τον πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου, θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την ανταπόκριση των ασφαλισμένων που καλούνται να ρυθμίσουν τις εισφορές τους και κυρώις των ελεύθερων επαγγελματιών που θα κληθούν από τον επόμενο χρόνο να καταβάλουν τις αυξημένες (για τα υψηλότερα εισοδήματα) εισφορές που αντιστοιχούν στο 26% του εισοδήματος τους.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί στο "πράσινο φως" των δανειστών για τη ρύθμιση των οφειλών των ελεύθερων επαγγελματιών, που "πάγωσε" από τους δανειστές στην τελευταία διαπραγμάτευση.

Ενδεικτικό της αγωνίας που υπάρχει για τη ρύθμιση αυτών των οφειλών που αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και είναι υπερδιπλάσιο στο σύνολο του Ασφαλιστικού Συστήματος, είναι τα όσα ανέφερε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος.

Όπως ανέφερε, "επεξεργαζόμαστε ένα πλήρες σύστημα που προσεγγίζει με έναν πραγματικά αξιόπιστο τρόπο τις δυνατότητες των ασφαλισμένων να καταβάλλουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι οφειλές είναι πάρα πολύ μεγάλες» και «στον ΟΑΕΕ περίπου 296.000 ασφαλισμένοι, δεν πληρώνουν εισφορές, 404.000 περίπου, είναι αυτοί που πληρώνουν και ένας μεγάλος αριθμός έχει ήδη, εδώ και καιρό, απενταχθεί πλήρως, σταματώντας τις δραστηριότητές του».

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν σε συμφωνία των δανειστών, διαφορετικά το όλο εγχείρημα κινδυνεύει να ξεκινήσει σε μεγάλο βαθμό υπονομευμένο και σε μια τέτοια περίπτωση, το Ασφαλιστικό και το ύψος των συντάξεων θα βρεθούν πολύ σύντομα ξανά στο προσκήνιο.