current views are: 6

15 Οκτωβρίου 2016
Δημοσίευση11:34

Τον ESM σε ρόλο «χωροφύλακα» ζητά ο Σόιμπλε – Στο περιθώριο η Κομισιόν

Ένα αυστηρότερο εγγυητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη θέλει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνοντας ότι η επιτροπή υπό τον Γιούνκερ είναι ελαστική. 

Δημοσίευση 11:34’

Ένα αυστηρότερο εγγυητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη θέλει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνοντας ότι η επιτροπή υπό τον Γιούνκερ είναι ελαστική. 

Ένα αυστηρότερο εγγυητή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωζώνη θέλει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κρίνοντας ότι η επιτροπή υπό τον Γιούνκερ είναι ελαστική και γι’ αυτό ζήτησε σήμερα να αναλάβει αυτόν τον ρόλο ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung ο γερμανός υπουργός Οικονομικών και υπέρμαχος των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, σχολίασε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει αναλάβει έναν πολιτικό ρόλο που δεν συνάδει «με τον ρόλο του ως ουδέτερος θεματοφύλακας των συνθηκών» της Ευρώπης

Γι΄ αυτό, και όπως είπε, θα πρέπει να εξευρεθεί ένας άλλος τρόπος ώστε το σύμφωνο σταθερότητας της ευρωζώνης που ορίζει τους κανόνες για τα ελλείμματα να εφαρμοστεί πραγματικά.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο λέω ότι μπορούμε να οδηγήσουμε το ευρωπαϊκό ταμείο για τις κρίσεις, τον ESM, να αναπτυχθεί σε τέτοια κατεύθυνση σε κάθε περίπτωση για τις χώρες της νομισματικής ένωσης. Ο ESM αποφαινόταν για τις προβλέψεις των προϋπολογισμών όχι από πολιτική άποψη αλλά ανάλογα με τους αυστηρούς κανόνες», υπογράμμισε.

Μέχρι τώρα σε καμία χώρα δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις για παραβίαση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και ο γερμανός υπουργός φαίνεται να θεωρεί ότι έχει δοθεί πολύ μεγάλη ελευθερία δράσης σε ορισμένες χώρες από την Κομισιόν του Γιούνκερ επειδή ο τελευταίος καθοδηγείται από πολιτικές εκτιμήσεις.

Αντιθέτως θεωρεί ότι ο ESM, που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012 και έχει ως εντολή να διατηρεί την οικονομική σταθερότητα αντλώντας χρήματα από τις αγορές για να δανείσει τις χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, ως λιγότερο πολιτικός θεσμός θα είναι ένας καλύτερος κριτής του κατά πόσον τηρείται η δημοσιονομική πειθαρχία.


σχετικα αρθρα