Με το Πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αποτελεί το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, κυβέρνηση και δανειστές συζητούν εκ νέου ένα από τα σημαντικότερα θέματα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, παρά το γεγονός ότι σε βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς η Επιτροπή έχει τοποθετηθεί είτε ομόφωνα θετικά (απεργίες, λοκ άουτ) είτε κατά πλειοψηφία (Συλλογικές Συμβάσεις).

Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις και την δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να ρυθμίζουν τις αμοιβές τόσο για τον κατώτατο μισθό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο.

Η εξίσωση παρά τη θετική τοποθέτηση της Επιτροπής θα είναι δύσκολη, αν συνυπολογίσει κανείς την διγλωσσία κοινωνικών εταίρων όπως του ΣΕΒ που ζητεί επικράτηση των επιχειρησιακών συμβάσεων και κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στη Διαιτησία από την εργατική πλευρά, χωρίς τη συναίνεση του εργοδότη.

Στο πλέον επίμαχο θέμα των ομαδικών απολύσεων το βάρος πέφτει στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ωστόσο κατά πλειοψηφία οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής απέκλεισαν μια αύξηση του ισχύοντος ποσοστού, προσθέτοντας ωστόσο πως το ισχύον σύστημα προληπτικής διοικητικής έγκρισης θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλο, ενώ έθεσαν και θέμα "μειωμένου ωραρίου" σε αντιστάθμισμα των επιπτώσεων.