Επέστρεψαν σήμερα στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, με σκοπό να αρχίσουν άμεσα τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση με την ελληνική κυβέρνηση. Στόχος της Αθήνας είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τα τέλη Νοεμβρίου, προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος, την ώρα που ο γερμανός υπουργός Οικονομικών αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέο μνημόνιο και αποκλείει κάθε συζήτηση για το χρέος πριν από το 2018.

Η «μάχη» της δεύτερης αξιολόγησης άρχισε σήμερα με τα χαμηλόβαθμα  Ντεκλαν Κοστελο (ΕΕ),  Φρ. Ντρούντι (ΕΚΤ) και Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM). Παράλληλα, προς το τέλος της, στο κουαρτέτο θα προστεθεί και η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ. Πάντως, στο υπουργείο Οικονομικών η μικρή αυτή καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής δεν φαίνεται να δημιουργεί ανησυχία.

Ο χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων παραμένει άγνωστος. Στην πρώτη φάση τους, που θα έχει διάρκεια δέκα ημερών, θα τεθούν οι βάσεις για τη συζήτηση, οι επικεφαλής θα αποχωρήσουν και θα επανέλθουν όπως συμβαίνει συνέχεια, όταν η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να πάει τη συζήτηση παρακάτω.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, όπως έχει διαμηνύσει πολλές φορές, επιδιώκει να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση το αργότερο έως το τέλος Νοεμβρίου, ώστε στο τελευταίο για το έτος προγραμματισμένο Eurogroup, στις 5 Δεκεμβρίου, να βάλει στο τραπέζι το θέμα του χρέους.

Ωστόσο, η Γερμανία, με αλλεπάλληλες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συζήτηση για το χρέος πριν την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος το 2018. Επιπλέον, ο κ. Σόιμπλε δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων από την Ελλάδα, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «την άνοιξη, συμφωνήσαμε ότι η Αθήνα θα λάβει πρόσθετα μέτρα εάν το ΔΝΤ έχει δίκιο ως προς την απαισιοδοξία του. Αυτό το υπενθύμισα στον Ελληνα ομόλογό μου ξανά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα και αυτός διαβεβαίωσε ότι έτσι είναι...».

Όπως έγραφε το newpost.gr, οι κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση κινούνται σε τέσσερις βασικούς άξονες:

1. Ψήφιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος: Για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να συμφωνηθούν η χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, καθώς και το ύψος των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά. Επίσης, θα πρέπει να ολοκληρωθεί και η αναδιάρθρωση των ειδικών μισθολογίων και το νέο καθεστώς να τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2017.

2. Αλλαγές στις εργασιακές σχέσειςΗ ευθυγράμμιση με τις πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος ομαδικών απολύσεων, συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου αποτελούν τα θέματα που θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει και στη νομοθέτηση του νέου συστήματος κοινωνικής πρόνοιας. Εδώ οι διαπραγματεύσεις αναμένονται σκληρές, παρά το γεγονός ότι σε βασικά αιτήματα της ελληνικής πλευράς η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει τοποθετηθεί είτε ομόφωνα θετικά (απεργίες, λοκ άουτ) είτε κατά πλειοψηφία (Συλλογικές Συμβάσεις).

  • Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ευελπιστώντας να επαναφέρει σε ουσιαστική ισχύ τις κλαδικές συμβάσεις και την δυνατότητα των κοινωνικών εταίρων να ρυθμίζουν τις αμοιβές τόσο για τον κατώτατο μισθό, όσο και σε κλαδικό επίπεδο.
  • Στο επίμαχο θέμα των ομαδικών απολύσεων το βάρος πέφτει στην απόφαση του Ευρωδικαστηρίου, ωστόσο κατά πλειοψηφία οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής απέκλεισαν μια αύξηση του ισχύοντος ποσοστού, προσθέτοντας ωστόσο πως το ισχύον σύστημα προληπτικής διοικητικής έγκρισης θα μπορούσε να καταργηθεί ή να αντικατασταθεί από άλλο, ενώ έθεσαν και θέμα "μειωμένου ωραρίου" σε αντιστάθμισμα των επιπτώσεων.

3. Βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος: Θα πρέπει να προχωρήσουν η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών, η υιοθέτηση της νομοθεσίας σχετικά με τις αδειοδοτήσεις, η εφαρμογή της υπηρεσίας «μιας στάσης» για τις επιχειρήσεις και η εφαρμογή των υπολοίπων μέτρων που αφορούν ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις, αδειοδοτήσεις, γραφειοκρατία, και προετοιμασία απολογισμού επιπτώσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι δράσεις στην αγορά ενέργειας που έχουν ήδη ξεκινήσει.

4. Αποκρατικοποιήσεις: Η κυβέρνηση θα πρέπει να συμφωνήσει με τους θεσμούς τη διαδικασία καθορισμού των εναπομεινάντων ΔΕΚΟ και ακίνητης περιουσίας που θα μεταφερθεί στο νέο Ταμείο, καθώς και εκείνων των περιουσιακών στοιχείων που δεν θα ενταχθούν στο νέο υπερταμείο. Παράλληλα, θα γίνει αξιολόγηση από το ΤΑΙΠΕΔ των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών που έχει στο χαρτοφυλάκιό του και όσα αποφασίσει ότι δεν θα τα αξιοποιήσει θα πρέπει να τα μεταφέρει στο νέο Ταμείο.