Επί ποδός βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνηση ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που ξεκινά εντός της εβδομάδας με τους επικεφαλής των θεσμών (η Ντ. Βελκουλέσκου του Δ.Ν.Τ θα έρθει την Κυριακή στη χώρα μας καθώς θα πρέπει να παραστεί σε κηδεία συναδέλφου της στην Αμερική) και ενώ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η προεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια.

Στόχος της Κυβέρνησης είναι να περατωθεί επιτυχώς η δεύτερη φάση της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατόν (έως τα μέσα Νοεμβρίου) και αυτό όχι απλώς για την εκταμίευση μιας ακόμη δόσης του πακέτου χρηματοδότησης που προβλέπει το τρίτο Μνημόνιο αλλά για να ολοκληρωθούν τάχιστα οι διαδικασίες των διαπραγματεύσεων με τους κρατικούς πιστωτές για την απομείωση του χρέους με καταληκτική ημερομηνία το τέλος του χρόνου.

Τα δέκα μέτρα που "καίνε" και τα οποία θα κρίνουν την επιτυχία ή όχι της δεύτερης αξιολόγησης έχουν να κάνουν κυρίως με τα εργασιακά του ιδιωτικού τομέα, τα φορολογικά εταιρειών και φυσικών προσώπων και τα μισθολογικά ενός σημαντικού μέρους υπαλλήλων του δημοσίου τομέα. Ειδικότερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα βρεθούν.

1. Εργασιακά ιδιωτικού τομέα (θα αφορούν ζητήματα αλλαγής του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων ανά επιχείρηση, περιορισμό των δικαιωμάτων των συνδικαλιστών, συμμετοχή του 50% συν ένα των  εργαζομένων  για την προκήρυξη μιας απεργίας, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, καθορισμός κατώτατου μισθού και ημερομισθίου από το Υπουργείο ή τους κοινωνικούς εταίρους κλπ)

2. Φορολογικό (επανεξέταση και κατάργηση άδικων και περιττών φοροαπαλλαγών από εταιρείες αλλά και φυσικά πρόσωπα, μείωση του αφορολόγητου ορίου, επανεξέταση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος που ισχύει για την ελληνική ναυτιλία κλπ) 

3. Δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου (καταγραφή κινητών αξιών  και ακινήτων, τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, καταθέσεις σε θυρίδες, πολύτιμα είδη μεγάλης αξίας, κλπ )

4. Αναγκαστική εκποίηση, μέσω δημόσιων πλειστηριασμών, των περιουσιακών στοιχείων μεγαλοοφειλετών και κακοπληρωτών του δημοσίου με αναμόρφωση του κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων..

5. Εναρξη λειτουργίας του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων με την ένταξη σε αυτό τουλάχιστον 9 ακόμη ΔΕΚΟ οι οποίες θα οδηγηθούν τα ερχόμενα χρόνια σε πώληση η αξιοποίηση. Σύμφωνα με το τρίτο Μνημόνιο τα μισά από τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν φέτος (τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ) αλλά και αυτά που θα συγκεντρώνονται και τα ερχόμενα 98 χρόνια θα δίνονται για την εξόφληση του χρέους και τα υπόλοιπα υπέρ αναπτυξιακών έργων στη χώρα μας)

6. Εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα τραπεζικά δάνεια (θα εφαρμοστεί για όλες τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Θα γίνεται αποτύπωση της οικονομικής κατάστασης από εμπειρογνώμονα-διαμεσολαβητή του Υπουργείου Δικαιοσύνης με την συμμετοχή εκπροσώπων των πιστωτών. Αν η επιχείρηση κριθεί βιώσιμη και υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές ακολουθεί επικύρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης των δανείων από δικαστή.) 

7. Αναπροσαρμογές στα ειδικά μισθολόγια δικαστών, ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ, διπλωματών κλπ. Νέο σύστημα κινητικότητας στο δημόσιο και αξιολόγηση υπηρεσιών και υπαλλήλων με αντικειμενικούς δείκτες.

8. Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εφαρμόζεται ήδη σε 34 δήμους και το 2017 θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους  με κόστος περί τα 700 εκ.ευρώ και δικαιούχους περίπου 700.000 συνανθρώπους μας.

9. Πάγωμα ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ με την προϋπόθεση της καταβολής από 1/1/2017 μόνο των τρεχουσών εισφορών. Δημιουργία ακατάσχετου επαγγελματικού λογαριασμού  μέσω του οποίου θα εξοφλούνται παλιές οφειλές στο δημόσιο αφού πρώτα καταβληθούν οι τρέχουσες ,οι μισθοί των εργαζομένων και εξοφληθούν οι λογαριασμοί ρεύματος, νερού κλπ. Στο λογαριασμό αυτό θα εισρέουν χρήματα μέσω συναλλαγών με πλαστικό χρήμα η μέσω τραπεζών.

10. Εξίσωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις αξίες αγοράς( η τελευταία φορά που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων ήταν  το 2007) Αυτό θα οδηγήσει πιθανότατα  σε αναπροσαρμογές του  ΕΝΦΙΑ που θα πληρωθεί το 2017.