"Μία από τις αιτίες της κρίσης ήταν ότι οι δημόσιες δαπάνες αυξάνονταν με γρήγορους ρυθμούς και τα έσοδα δεν μπορούσαν να προσαρμοστούν με αποτέλεσματα τα μεγάλα ελλείμματα", τόνισε ο Γιώργος Προβόπουλος, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας από το βήμα του Prodexpo - Συνέδριο για την Ανάπτυξη και Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσία. 

Στην ομιλία του σημείωσε πως "όταν η υπερχρέωση οδήγησε σε κατάρρευση τη χώρα οι κυβερνήσεις πέρασαν στην εύκολη λύση, την αύξηση των φόρων. Εκεί υπάρχει και η τεράστια ευθύνη της Τρόικας που το δέχτηκε, ενώ ήξερε ότι θα φέρει ολέθρια αποτελέσματα. Δεν υπάρχει αναπτυξιακός σχεδιασμός. Η χώρα στερείται business plan".

Ο Γ. Προβόπουλος επισήμανε ότι "υπάρχει στρέβλωση γιατί αυτό βάζει αθέλητο στοιχείο προοδευτικής φορολογίας .Το χειρότερο είναι ότι κάθε φορά υπάρχουν καινούριοι φόροι.  Η ΕΝΦΙΑ θα έπρεπε να λειτουργεί σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, γιατί τότε δεν θα είχε κίνητρο να ‘’τιμωρεί" τα ακίνητα". Συμπλήρωσε ότι "τραπεζικός τομέας δεν θα μπορεί να χρηματοδοτεί κτηματικά σχέδια. Τα capital controls θα τα πληρώσει η χώρα μας για πολλά χρόνια".