Σε 259 εκατ. εκατόλιτρα, ποσότητα κατά 5% μειωμένη σε σχέση με το 2015, υπολογίζεται το 2016 η παγκόσμια παραγωγή οίνου, όπως ανακοίνωσε στο Παρίσι ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV).

Η παραγωγή αυτή είναι «από τις χαμηλότερες εδώ και 20 χρόνια», αλλά καλύπτει «πολύ αντίθετες καταστάσεις συνεπεία κλιματικών γεγονότων», διευκρίνισε ο OIV σε συνέντευξη Τύπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Ιταλία αναμένεται ότι θα διατηρήσει τη θέση του πρώτου παραγωγού στον κόσμο με 48,8 εκατ. εκατόλιτρα (-2% σε σχέση με το 2015) και ακολουθεί η Γαλλία (41,9 εκατ. εκατόλιτρα, -12%).

Μεταξύ των τριών μεγαλύτερων παραγωγών, «μόνο η Ισπανία με περίπου 37,8 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνει μικρή αύξηση (+1%)», αναφέρει ο OIV. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 22,5 εκατ. εκατόλιτρα (+2%) και η Αυστραλία καταλαμβάνει την πέμπτη θέση στον κόσμο (12,5 εκατ. εκατόλιτρα, +5%).

«Στη Νότια Αμερική η παραγωγή έχει μειωθεί πολύ στην Αργεντινή (8,8 εκατ. εκατόλιτρα), στη Χιλή (10,1 εκατ.) και στη Βραζιλία (1,4 εκατ.)», υπογραμμίζει ο διεθνής οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Η Ιταλία είχε γίνει το 2015 η πρώτη παγκόσμια παραγωγός οίνου, μπροστά από τη Γαλλία, σύμφωνα με τον OIV, καθώς η ιταλική παραγωγή είχε αυξηθεί κατά 10% τη χρονιά εκείνη, στα 48,9 εκατ. εκατόλιτρα, όταν αυτή της Γαλλίας είχε μείνει στάσιμη στα 47,3 εκατομμύρια.

Σύμφωνα με έκθεση που παρουσιάσθηκε τον Μάρτιο στη Ρώμη από την κύρια συνομοσπονδία ιταλών αμπελοκαλλιεργητών, η Ιταλία είναι πλέον και ο πρώτος εξαγωγέας οίνου στον κόσμο.