Φρένο στα περί συμμετοχής των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έβαλε σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι, τονίζοντας ότι πρέπει καταστεί πρώτα βιώσιμο το χρέος.

«Οι συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους συνεχίζονται», είπε ο Ντράγκι, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στη Φρνακφούρτη, και σημείωσε ότι «η ΕΚΤ έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη βιωσιμότητα του χρέους».

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης ξεκαθάρισε επίσης ότι «η ΕΚΤ θα εξετάσει, όταν έρθει η ώρα, με ανεξάρτητο τρόπο το θέμα του χρέους».

Μέχρι τότε είναι πρώιμο να γίνονται εικασίες, επισήμανε.

Κατά τα λοιπά διευκρίνισε πως στη σημερινή συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά το Μάρτιο του 2017, οπότε και κανονικά εκπνέει, ωστόσο απέκλεισε το ενδεχόμενο να τερματιστεί απότομα.

Επίσης ανέφερε ότι το προσωπικό της ΕΚΤ επανεξετάζει το σχεδιασμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων και αναμένεται να παραδώσουν τα αποτελέσματά τους το Δεκέμβριο.

Παράλληλα, υπεραμύνθηκε για ακόμη μια φορά της διευκολυντικής πολιτικής που έχει υιοθετήσει η ΕΚΤ για την τόνωση της οικονομίας. «Η οικονομία έχει επιδείξει ανθεκτικότητα» και «αναμένεται η πολιτική μας να στηρίξει την εσωτερική ζήτηση», είπε.